Hirdetés

Világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusát már tesztelték is.

Befejeződött annak a levegőminőség-mérő műszernek a kifejlesztése, amelyhez 242 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a Hilase Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem alkotta konzorcium a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázati kiírásán. A Hilase MTI-hez eljuttatott mai tájékoztatása szerint a mintegy 349 millió forint összköltségvetésű projekt keretében szálló por veszélyességének valós idejű monitorozására fejlesztettek ki új típusú műszert.

A konzorciumot vezető társaság közölte: világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusát már tesztelték is. A műszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá az aeroszol-összetétel kibocsátási forrás szerinti felosztása online meghatározható.
A projektet 2013 januárjában indították, és idén augusztus végén fejezték be, több helyszínen – Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben – már alkalmazzák is.

Még decemberben az MTI érdeklődésére Bozóki Zoltán, a Hilase ügyvezetője elmondta, hogy a mérőműszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá a kibocsátási forrás (közlekedés, fűtés) is on-line meghatározható lesz. Uniós elvárás a szálló por koncentrációjának csökkentése, amelynek hatékonyságát növelheti a szálló por forrásának ismerete. Bozóki Zoltán azt is elmondta, hogy a műszer gyártása reálisan 4-5 év múlva kezdődhet el. Úgy vélte, amennyiben ára négymillió forint alá szorítható, akkor piaci körülmények között eladható lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás