Hirdetés

A földművelésügyi tárca tervei szerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része és nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.

Szigorítaná az étkezési burgonya forgalomba hozatali szabályait a földművelésügyi tárca. A minisztériumnak a kormany.hu-n közzétett rendelettervezete szerint csak olyan étkezési burgonya kerülhet kereskedelemi forgalomba, amely ép, nincs eltávolított része és nem hiányos, tiszta és kemény, legkisebb átmérője pedig nem lehet kisebb 3,5 centiméternél.

Az étkezési burgonya legkisebb átmérője nem lehet kisebb 3,5 centiméternél. Az előrecsomagolt és az ömlesztett árunál egyaránt egy tétel kizárólag azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héj- és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat. A csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét és címét, valamint a csomagolás időpontját, a származási országot és a burgonya főzési típusát.

A tárca indoklása szerint cél az, hogy kizárólag a megfelelő minőségű, osztályozott burgonya kerülhessen a vásárlók kosarába. Korábban ugyanis többször is előfordult, hogy ipari felhasználásra szánt vagy vetőburgonyát akartak eladni a trükkös kereskedők étkezési krumpliként. A minisztérium szerint ezt tükrözik azok a lakossági bejelentések is, amelyek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) és a Földművelésügyi Minisztériumhoz érkeztek be az elmúlt időszakban. Ráadásul ha a forgalmazott termékek esetében sikerül emelni a minőség színvonalát, az hosszú távon a termék exportlehetőségeit is javíthatja.

Az idén mintegy 18 ezer hektárról takarítanak be burgonyát a gazdálkodók hazánkban. A vetésterület évek óta folyamatosan csökken, a 2010-es évek elején még elérte a 25 ezer hektárt. A Földművelésügyi Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a burgonya termésátlaga az idén alacsonyabb lesz az előzetesen becsült értékeknél, és a ténylegesen betakarított mennyiség is kisebb lesz a vártnál. A becsült országos termésátlag hektáronként 22,66 tonna, ugyanakkor azokon a területeken, ahol a gazdálkodók nem tudták öntözéssel enyhíteni az aszály okozta károkat, még ennél is kevesebb burgonyát takaríthatnak be. A kisebb mennyiség az árakra is hat, a hazai burgonya termelői ára az Agrárgazdasági Kutatóintézet szeptember végi adatai szerint 78–140 forint között alakult kilogrammonként, az átlagár 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit- írta a magyaridok.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás