Hirdetés

Negyedik éve jelenteti meg az Energiaklub az “Építés alatt álló atomerőművek” tanulmányát. Ebből az egyedi (sokszor bizarr) sztorikon kívül az is kiderül, hogy miért nem épül meg határidőre az atomerőművek többsége, és miért kerülnek rendszerint többe a tervezettnél. Paks II továbbra sem szerepel a listán.

Negyedik alkalommal jelentetjük meg “Atomerőművek építés alatt” című éves jelentésünket. E kiadás a világszerte építés alatt álló atomerőművek 2024. júliusi helyzetét mutatja be. Ekkor az International Atomic Energy Agency (IAEA) hivatalos statisztikái szerint 59 blokk állt építés alatt, azaz megkapta építési engedélyét, és megkezdődött a reaktorház alatti betonrészek kiöntése, de még nincs hálózatra kapcsolva, nem termel villamos energiát.

Az „építés alatt” álló atomerőmű-létesítési projektek jelentős része problémákkal küzd, és a tervekhez képest késésben van. Paks II továbbra sem tartozik még az épülő atomerőművek közé. Az „építés alatt áll” definíciót egyébként részletesen körbejárjuk.

A jelentésben bemutatjuk, hogy miért nem jelentenek megoldást az atomerőművek a klímaválság megoldására – ehhez 2030-ig 800 erőműnek kellene megépülnie, miközben jelenleg 59 (más statisztikák szerint 60) épül. Ráadásul a történelem során az elkezdett atomerőművek több mint 12 százaléka végül nem épült meg.

A tanulmány itt tölthető le >>>

Nyitókép: atomerőmű hőtőtornyok Depositphotos

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás