A rovat kizárólagos támogatója

Erőteljes kormányzati részvétellel megkezdődött a 16. FeHoVa, vagyis a Hungexpo fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítása. A színvonalas kiállítás résztvevőinek hangulatára idén rátelepszik a vadgazdálkodás jövője iránti aggodalom. Mészáros Lőrinc belevág a vadászati bizniszbe is.

A 2015 végén elfogadott vadászati és vadgazdálkodási törvény új szakmai lehetőségeket is teremt, de ugyanakkor visszaélésekre is alkalmat ad. A törvény alapján ugyanis a 2017-ben lejáró vadászati jogosultságot követően 20 éves időtartamra betonozódhatnak be azok akik megfelelő helyzetbe kerülnek kormánypárti nyomásra.

Az ország különböző helyeiről ugyanazt halljuk: a kormánypárti politikusok érdemi hatással akarnak belenyúlni a vadászterületek kialakításának folyamatába, és ahová csak lehet, megpróbálják majd bebetonozni a hozzájuk közelálló érdekcsoportokat a következő két évtizedre.
A vadászat szerves része lehet a fenntartható tájhasználatnak, bölcs vadgazdálkodás pedig érdemben szolgálhat vidékpolitikai célokat is. A vad és a vadvédelemmel, vadgazdálkodással járó munka nem telepíthető fővárosba, megyeszékhelyekre, így tartósan része lehet a vidék népességmegtartó erejét célzó vidékfejlesztési törekvéseknek. Azonban ha az abból származó jövedelem ismét ahhoz a szűk csoporthoz – a Fideszhez köthető helyi vazallusi helytartókhoz – kerül, mint az állami földek és az EU-s támogatások jelentős része, akkor bizony az sajnos újabb érvágás lesz a vidéki embereknek. A vadászat se váljon a Fidesz martalékává! Össze kell fogniuk a földtulajdonosi közösségeknek, és meg kell próbálni megtartani a helyi közösségek kezében a vadászati jogot 2017 után is!

Sallai R. Benedek
országgyűlési képviselő

A vélemény rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.


 

Mészáros Lőrinc belevág a vadászati bizniszbe is

Új leányvállalatot hozott létre a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. A gázszerelőből lett nagyvállalkozó, a miniszterelnök barátja a 3 millió forintos alaptőkéjű Vért Vadászati Kft.-vel gyarapította céges birodalmát. A társaság fő tevékenysége a cégbejegyzés szerint vadgazdálkodás és vadgazdálkodási szolgáltatás, székhelye Felcsúton van, megegyezik az anyavállalatéval. A Vért Kft. ügyvezetője a 29 éves Mészáros Ágnes, Mészáros Lőrinc egyik lánya.

A vállalkozó két lánya, Ágnes és Beatrix gyakorta vesz részt a Mészáros-cégek vezetésében, sőt amint arról korábban beszámoltunk, Beatrix barátja Pálffy Balázs, annak a Körösaszfalt Mélyépítő Zrt.-nek a vezére, amely többek között kulcsszerepet játszik Simicska Lajos Közgépének visszaszorításában is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás