Hirdetés

A zöld kötvények kibocsátásának mértékét 70 milliárd dollárra becsüli az év végéig az amerikai Moody’s Investor Service. A pénzügyi kutatással és elemzéssel foglalkozó társaság szerint ez a pénzmennyiség 60 százalékkal múlná felül a 2015-ös év zöld kötvény kibocsátásának összértékét. Magyarországot leszámítva a szélenergetika töretlen fejlődését mutatják a friss adatok.

Ezt a feltételezést az első negyedéves kibocsátások mértéke is megerősíti, 2016-ben eddig 16,9 milliárd dollárnyi kibocsátás történt. A kötvény- és részvénykibocsátások megélénkülése elsősorban Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban, valamint az európai régióban várható. A megújulóenergetikába történő folyamatos beruházások következtében megnő a részvény- és kötvénykibocsátások száma, ennek köszönhetően a nagyvállalatok mellett a magánszemélyeknek is profitot hozhat a megújuló értékpapírokba történő befektetés

A Moody’s becslése szerint a zöld kötvények, úgynevezett green bondok, kumulatív kibocsátása elérheti a 70 milliárd dollárt 2016-ban. A tavalyi évhez képest történő várhatóan 60 százalékos kibocsátás-növekedést a holding-társaság Kína 2015-ös, a megújulóenergetikát érintő megélénkülő piaci aktivitásával indokolja. A korábban legnagyobb károsanyag-kibocsátó Kína 2015-ben a világ legnagyobb megújulóenergetikai befektetője lett, megelőzve az Európai Uniót. Kelet-Ázsia legnagyobb országa 101,2 milliárd dollárt költött megújulóenergetikai beruházásokra a tavalyi évben. A Moody’s szerint az iparág ilyen mértékű fejlesztése nagymennyiségű zöld kötvénykibocsátással jár. A pénzügyi elemző cég szerint az sem kizárt, hogy a 2016-os év fordulópont lehet a kötvény és részvénykibocsátások terén, minden idők legnagyobb mértékű globális kibocsátásának köszönhetően.

Az első negyedéves zárás a Moody’s előrejelzését támasztja alá. A globális zöld kötvénykibocsátások az első negyedévben elérték a 16,9 milliárd dollárt. A legnagyobb kibocsátók a várakozásnak megfelelően Kína és az Egyesült Államok voltak. A Kelet-Ázsiai ország 7,9 milliárd dolláros kibocsátással zárta a 2016 januárjától március végéig terjedő időszakot.

A kínai központi bank bejelentette, hogy a zöld kötvény kibocsátások idei összértékét 45 milliárd dollárra növelnék, ami magában magasabb érték lenne, mint a 2015-ös összes, globális mértékű kibocsátás. Indában hasonló mértékű zöld kötvénykibocsátásra lehet számítani, ahol az állami szektor mellett a magánszektor is nagy anyagi forrásokkal támogatja a kibocsátásokat, hogy ezzel finanszírozza a megújulóenergetikai kapacitásának növelését.

A smartinvest összeállítása szerint Európában ugyan a tavalyi évhez képest mérséklődtek a beruházások, azonban ennek okát a létesítési költségek jelentős csökkenésében látják a szakértők. A zöld energia felhasználásának az energiaiparba történő fokozott integrálása a smart energy management jegyében folyamatosan zajlik, ennek következében az európai kötvény és részvénykibocsátások értéke szintén megsokszorozódhat a tavalyi évhez képest. 

A szélenergetika töretlen fejlődését mutatják a friss adatok

Az amerikai szélenergetika a legerősebb első negyedévét zárta 2012-óta. A január és március között épült új kapacitások összesen 520 megawatt teljesítményt jelentenek. Emellett jelenleg 2000 megawattos kapacitás létesítése zajlik, összesen pedig 10100 megawatt kapacitású szélenergia létesítés várható az országban. Az AWEA (American Wind Energy Association) vezérigazgatója, Tom Kiernan szerint a szélenergia erejét tükrözik a 2016-os első negyedéves adatok, a szélalapú energiatermelés pedig nem csak Amerikában, hanem globális szinten meg fogja változtatni a villamosenergia-ellátást igen rövid időn belül.

Jelenleg 48800 szélturbina üzemel Amerika 40 államában, ami 74512 megawatt kapacitást jelenet és 20 millió háztartás energiaellátását fedezi. A létesítések főbb célterületei Oklahoma, Iowa, Utah, és Új-Mexikó államok. Az amerikai régió a fokozott energetikai fejlesztési programjával a következő öt évben megduplázhatja szélenergetikai létesítéseinek számát, ezáltal 2030-ra elérheti azt a határt, hogy 2030-ra az energiatermelésének 20 százalékát szélenergia felhasználásával fedezze.

Európában eddig összesen 17 milliárd dollárnyi beruházás történt az első negyedévben a szélenergetikát nézve. Ezek a számok a negyedik negyedéves adatokhoz képest 22 százalékos növekedést, az egy évvel ezelőtti, 2015-ös első negyedéves adatokhoz képest pedig 70 százalékos növekedést mutatnak. A Roland Berger vezető stratégiai tanácsadó vállalat tanulmányából kiderült, hogy a megújulóenergetikai beruházások növekedése akár megduplázódhat éves szinten, így az unió céljai, miszerint 2030-ra 40 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást elérhető közelségbe kerülnek – írta szintén a smartinvest.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás