Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Az elviselhetetlen szmog miatt Kínában a szén elgázosításával szeretnék energiával ellátni a nagyvárosokat. Ám a technológia több CO2-kibocsátással jár, mintha szenet égetnének.

Kína nagyvárosai rossz levegőjükről hírhedtek. Az ott élő százmilliók egészségkárosodása már nem újdonság; a témát Mark Zuckerberg rántotta vissza a hírekbe, mikor nemrég reggeli kocogásra indult Pekingben. Bár aznap egyes szennyezőanyagok mennyisége a WHO határérték 15-szörösét is meghaladta a főváros levegőjében, a Facebook-vezér és csapata maszk nélkül, mosolyogva futott.

Egyesek szerint felelőtlenség volt, mások szerint fricska, és Zuckerberg így csatlakozott azokhoz, akik a levegőminőség javítását kérik a kínai vezetéstől. Akciója csupán csepp a tengerben, mindenesetre a kormány előállt egy tervvel, ami kitisztíthatja a városok levegőjét.

Peking, 2014. november 19. A sűrű szmog miatt védőmaszkot visel egy férfi Pekingben 2014. november 19-én. (MTI/EPA/Hou Hvi Jang)

 

Az ország nyugati felében most hagyták jóvá három új üzem építését, ami szintetikus földgázt állít elő szénből.

A gázt a tervek szerint a keleti területek eddig szénnel fűtött erőműveihez szállítják majd. A gáz égése jóval kevesebb füsttel jár, ettől tisztul majd a városi levegő. Igen ám, de a szén elgázosítása (Coal To Gas, CTG) viszont jelentős energiabefektetést, magas hőmérsékletet igényel, a rendszer CO2 kibocsátása pedig jócskán meghaladja a jelenlegiét.

Röviden: a levegőnek használ az intézkedés, de a klímának árt.

Kínában a most jóváhagyottak mellett három ilyen gázosító üzem működik, négyet építenek, és további 17-re nyújtottak már be terveket. Ha ezek egy része is munkába áll, az érzékelhetően gyorsítaná a klímaváltozást a szakma szerint.

„A piac nem áll a CTG mellett, a módszer túl drága” – mondta el Liu Kuang-pin energetikai szakértő a Reutersnek. Könnyen lehet, hogy a kínai vezetés irányt vált, és alternatívák megoldásokat– atomerőmű-építés, palagáz-kitermelés – választ a széngázosítás helyett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás