Hirdetés

A jelek szerint lesz egy dugódíjnak hívott valami Budapesten. Egyelőre úgy fest, egy újabb “megyei” matrica jön, csak épp többletszolgáltatás nélkül. A másik terv, a 700 forintos belvárosi díj pedig csak újabb dugókat hozna.

A közeljövőben sor kerülhet egyfajta dugódíj bevezetésére Budapesten – írja a Napi.hu, de a lap szerint a végső változat inkább hasonlít majd egy megyei matricára, mint egy olyan rendszerre, amely valóban mérsékelné a forgalmat Budapest belső részein. Az utóbbi hetekben ugyanis újból felmerült a dugódíj bevezetése, mivel az Európai Unió a dugódíj bevezetéséhez kötötte a 4-es metróra adott támogatást, bár Tarlós István a július 8-i Budapestinfón úgy fogalmazott, hogy a Parlament által hozott jogszabály konkrétan kizárja a dugódíj bevezetését.

A főpolgármester mindemellett hangsúlyozottan előkészítő műhelymunkaként ismertette a Budapest Közút behajtási díjról készült összefoglaló jelentését, amely szerint 5000 forint lehet az éves dugódíj, de ő főpolgármesterként nem támogatja a behajtási díj bevezetését.  Ekés András, a várostervezési tanácsadással közlekedésfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó Mobilissimus Kft. ügyvezetője, aki korábbi dugódíjtervezetek kidolgozásában is részt vett, a Napi.hu-nak azt mondta, hogy a legújabb verzióban emlegetett 5000 forintos budapesti behajtási díj lényegében egy újabb megyei matrica, egy általános úthasználati díj lenne, még az ára is ugyanaz. Ezt sokkal inkább lehetne "megúszási díjnak" hívni, mivel a kötelezettségnek talán eleget tenne vele a főváros, de a valós célt nem érné el, ez nem csökkentené a behajtást a belvárosba.

Az érdemi hatást elérő, átgondolt, több P+R parkolóval, a közlekedés átalakításával kialakított dugódíj bevezetése politikailag egyelőre nem tűnik reálisnak.

Az 5000 forintos Budapest-matrica hétköznapokra átszámítva, napi szinten 20 forintos kiadást jelentene az autósoknak, márpedig akinek van autója, annak jó eséllyel belefér majd ez a kiadás, azaz nem valószínű, hogy emiatt változtatna az autózási szokásain. A kvázi Budapest-matrica ráadásul nem tenne különbséget a gyér forgalmú utak és a dugós útszakaszok között, és semmilyen plusz szolgáltatás sem járna vele, nem úgy, mint mondjuk a sztrádamatricáknál, ahol a sima autóutakhoz képest legalább az autópályákon lehet menni.

Elképzelhető az eddig ismert tervek szerint egy olyan verzió is, amely szerint lenne egy belső zóna, amelybe 700 forint lenne a behajtás alkalmanként, ez azonban nemhogy csökkentené, inkább növelné a torlódásokat. ha ugyanis a Lánchídon valóban csak a díj ellenében lehetne áthajtani, a Kiskörútra, az Erzsébet hídra és Rákóczi útra, valamint a Szent István körútra és Margit körútra terelődne jelentős többlet forgalom.

A tervezett két fizetős rendszer – a Budapest-matricás vagy a 700 forintos belvárosi díj – egyike sem a valódi problémát, a torlódásokat kezelné, mindössze a behajtási díj iránti kötelezettséget pipálná ki – mondta Ekés András a napi.hu-nak.

A választásokig tuti nem lesz dugódíj Budapesten

A választásokig tuti nem lesz dugódíj Budapesten

A 2018-as országgyűlési választások előtt szinte biztosan nem vezetik be Budapesten a dugódíjat, tudta meg az Origo. A kormánypártok attól tartanak, hogy nagyon súlyos politikai károkat okozna nekik a dugódíj bevezetése, így az akár 20 milliárdos büntetést is hajlandók kifizetni – persze közpénzből "fényezve" a FIDESZt.

Kapcsolódó anyagok:

A választásokig tuti nem lesz dugódíj Budapesten

Tarlós 2016 végére bevezetné a dugódíjat

Napi 700 forint dugódíjat javasol az LMP

Mérés után fizetős lehet a városi úthasználat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás