Nem a biciklisávok miatt, hanem a félmillióval több agglomerációs autó miatt van dugó Budapesten

2023. szeptember 13.

Hírek

Lényegesen nagyobb ütemben nőtt Budapest és az agglomeráció gépjárrmű-állománya, mint a lakosságszám. A növekményt sorba rendezve Koppenhágáig állna a kocsisor, ennyi autónak kellene elférnie a fővárosi utakon. A fideszes influenszerek szerint Karácsony Gergely tehet a dugókról. Közben a kormány épp most állított le olyan fejlesztéseket, amelyekkel hatásosan lehetne küzdeni a megnövekedett forgalom ellen.

Közlekedési szégyendobogósok: London, Chicago, Párizs

2023. január 17.

Hírek

Egy forgalmi adatok elemzésével foglalkozó cég legfrissebb statisztikái szerint a világon Londonban a legrosszabb a közlekedés, de az élbolyban a magyar főváros is helyet kapott. Világszinten a 23., Európában a 9. legrosszabb a budapesti közlekedés.

Brüsszelben fizetnek az embereknek, hogy eladják az autójukat

2021. december 12.

Hírek

A brüsszeli városvezetés fizetni fog azoknak a lakosoknak, akik eladják az autójukat és visszaadják a rendszámtáblájukat  Készpénz helyett egy 500-900 eurós hitelkeretet adnak, amit mindenki olyan környezetbarát közlekedési formára költ, amire csak akar: pl. bérletre, biciklire, vagy taxira).

Az autósok fele dugódíjat szeretne dugó helyett Budapesten, ötödük letenné az autót, ha fizetni kellene

2021. december 2.

Hírek

A Budapesten rendszeresen autózók 44 %-a inkább fizetne napi 500 forint útdíjat, minthogy dugóban kelljen közlekednie. A megkérdezettek további 20 %-a nem járna autóval a fővárosban, ha ennyit kellene fizetni, 35 %-uk pedig akkor sem szeretne fizetni, ha egyébként maradnának a dugók. Erre jutott a Levegő Munkacsoport megrendelésére készült közvélemény-kutatás. Érezhetően javítaná a környezet állapotát,… Tovább »

Párizs 30 km/h – greenwashing hibrid-autó

2021. szeptember 20.

Hírek

A tegnapi “Aláírásgyűjtést indított az ENSZ a 30 km/órás sebességkorlátozásért” c. cikkünkre reagált német lapszemlékkel Rózsa Sándor a Szelíd Energia Alapítványtól.

Az autózás lett a koronavírus hazai nyertese

2020. október 28.

Hírek

A koronavírus-járvány kapcsán sokan a kerékpáros és a fenntartható közlekedés eljövetelét várták. Sokkal inkább úgy néz ki azonban, hogy bár a teljes mobilitás csökkent, az autózás egyre nagyobb szerepet kap, és ebben nincs érdemi különbség a főváros és az ország egésze között.

Minden fővárosinak évi 680.000 forintjába kerül a légszennyezés

2020. október 23.

Hírek

Évente mintegy 3300 millió euró, a Budapesten megtermelt GDP 6,2 %-ának megfelelő veszteséget okoz fővárosunkban a szennyezett levegő az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) friss tanulmánya szerint. Az egy lakosra jutó veszteség súlyossága tekintetében a vizsgált 432 európai város között Budapest a 22. helyen áll évi 1860 euróval (680.000 forint).

Tévedés, hogy a kispénzűek ellen van az autós klímaszigor

2020. szeptember 29.

Hírek

„Elbúcsúzhatunk a megfizethető kisautóktól a brutális uniós klímaszigor miatt” címmel közölt egy kirohanást a személyautók széndioxid-kibocsátásának uniós szabályozása ellen az „új” Index. A szerző néhány félreértését tisztázta Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

Milyen a közterület igazságos elosztása? Bécsben kipróbálták

2020. szeptember 22.

Hírek

Az Európai Mobilitási Hét során a bécsiek összehasonlították, mennyi hely szükséges a városban való kerékpározáshoz, gyalogláshoz és autózáshoz. Az eredmény meggyőzően szembeötlő: az autók az utak több mint kétharmadát foglalják el.  A város továbbra is a klímabarát közlekedés előmozdítására törekszik.