Hirdetés

Eljutott oda, ahol a fél Tiszán habzott a fekália. A horgász, aki segített mintát venni, estére kiütéses lett- az Együtt politikusa mesél a Tiszán tett tényfeltáró munkájáról. „A Tisza egy halott folyóvá válik” – Baranyi Krisztina a szennyben úszó természetről a Magyar Narancsnak.

magyarnarancs.hu: Először szeptember közepén osztotta meg Facebook-oldalán, hogy a Tiszán járt és rettenetes állapotokkal találkozott: a vízben feltehetőleg fekália úszik. Hogyan került ez a probléma a látóterébe?

Baranyi Krisztina: A nyáron, az Átlátszón megjelent riport után kezdtem foglalkozni a vásárosnaményi szennyvíztisztító ügyével. Ott volt egy sikeres akcióm: méréseket végeztem, ami alapján be is igazolódott a gyanú, hogy a szennyvíz tisztítatlanul kerülhetett a Tiszába, a kiengedett ún. tisztított szennyvíz ugyanis magasabb értékekkel rendelkezett, mint a nyers, bemenő szennyvíz. Ezután írtunk egy levelet Orbán Viktornak, és megtettük a hatóságok felé a bejelentéseket, illetve a rendőrségi feljelentést. Az Orbán által kijelölt Fónagy János államtitkár válaszában pedig elismerte, hogy valóban gondok vannak és biztosított arról, hogy kijavítják a hibákat, és megfelelően tisztítják a szennyvizet. Ennek nagy visszhangja volt a helyi sajtóban is. Ezután egyre több kétségbeesett hangú jelzést kaptam, hogy foglalkozhatnék azzal, mi van a Tisza többi szakaszán, mert úgy tűnik, ez nem lokális, egy pontra mutató szennyezés. Akkor döntöttem úgy, hogy elmegyek és megnézem személyesen. (Baranyi Krisztina a IX. kerület önkormányzati képviselője.)

Baranyi Krisztina a Tiszán

Baranyi Krisztina a Tiszán

 


magyarnarancs.hu: Honnan érkeztek a jelzések?

BK: Főleg a Felső-Tisza vidékéről, Záhony környékéről és Vásárosnaményből, de lejjebbről is, egészen Tiszalökig. Elmondták, hogy négy éve kezdődött és több mint egy éve ilyen súlyos a helyzet. Most már Közép-Magyarországról is érkeznek az üzenetek, sőt, a legutóbb Mindszent környékéről is írtak. Ott még nem olyan durva, mire odaér a szennyezés, felhígul, bár olyan jelzéseket is kaptam, hogy útközben vannak nem jól működő szennyvíztelepek, így azoktól plusz löketet kap. De míg a Felső-Tiszán gyakorlatilag folyamatos, mindössze egy-két olyan nap van, hogy nem érzékelhető a szennyezés, addig lentebb nem egybefüggő és hetente csak egyszer-kétszer jön nagyobb adag.

magyarnarancs.hu: És mi az, amit ön tapasztalt?

BK: Záhony mellől indultunk egy faluból, délelőttől estig összesen 30 kilométert tettünk meg a horgászokkal, ebből nagyjából 20 kilométeren egybefüggő szennyezésen mentünk végig, ami beborította a felszínt. Még a gyorsabb folyásnál sem volt tisztább a víz. Azt láttuk, hogy a vizet parttól partig fedi egy hártyaszerű fényes réteg, ami lezárja a felszínt és csak akkor megy szét, ha megbököm az ujjammal. Később kiderült, hogy ez zsír. Nem akartam elhinni, hiszen előfordul, ahol 100 méter széles a folyó és ott is teljes szélességében ez van. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy ekkora mennyiségű szennyvízről legyen szó. Ráadásul ebben a rétegben hol 2-3 méter széles, hol egészen félfolyónyi részek voltak, ahol örvénylett és habzott a barna fekália. A széleken még jobban feltorlódott. Mindent rögzítettem a kamerámmal, hogy megmutassam az embereknek, mennyire sürgető a helyzet, minél előbb be kell avatkozni. Megdöbbentő volt így látni a Tiszát, évekkel ezelőtt mi is jártunk oda a gyerekeimmel és fürödtünk a vízben. Idén volt olyan strand, amit a polgármester a vízminőség miatt bezáratott.
 

A szennyezett víz

A szennyezett víz

 

magyarnarancs.hu: És nem szóltak senkinek, hogy tegyenek valamit, mert baj lehet?

BK: Sokan elmondták, nemcsak horgászok, hanem olyan emberek, akik ott töltik mindennapjaikat és a legkisebb változásokat is észreveszik (zoológusok, vízügyi szakemberek inkognitóban, nemzeti parkok dolgozói), hogy nem én vagyok az első, akit megkerestek ezzel a problémával. Az elmúlt egy évben fordultak már a vízügyhöz, a kormányhivatalnál a környezetvédelmi felügyelethez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz, a katasztrófavédelemhez, sőt politikusokhoz, a helyi Jobbikhoz, szocialistákhoz, a terület fideszes országgyűlési képviselőjéhez, több környezetvédelmi szervezethez. Vagyis próbálkoztak a hivatalos utakkal, de úgy, mint az Illatos út esetén, itt sem történt semmi.

  Folytatás magyarnarancs.hu: Mintát is vett a folyóból. Honnan?
 


 

20 kilométeren át úszik fekália és zsír a Tiszán

20 kilométeren át úszik fekália és zsír a Tiszán

Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa bemérette a vizet. Bár vegyi szennyezés nem található a vízben, a kommunális szennyezésre utaló KOI 158-szoros határérték túllépést jelent. Ennél is aggasztóbb, hogy míg a BOI határérték 4 mg/liter, a Tiszában mért érték 3003 mg/liter, ami a határérték 751-szeres túllépése- írtuk egy hete.

Kapcsolódó anyagok:

Semmi gond! A tiszai trutymó nem is szennyeződés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás