Hirdetés

Az év minden napjára jutna egy helikopterezés abból az EU-s pénzből, amit egy környezetismereti természetvédelmi tanösvénybe fektettek. Kár, hogy a 186 milliós, tavaly már kifizetett és átadott projektet nem lehet látogatni. Legalábbis akkor, ha a lezárt magánterületet védő fegyveres őrök főfőnöke, Robi, akinél a kulcs van, nem akarja. Az index járt Hatvanban.
A rakamazi tanösvény-mutyi eddig 800 milliót vitt el.

Egy kilométernyire is nehéz megközelíteni azt a területet, ahol tavaly december óta készen áll az interaktív táblákkal felszerelt környezetismereti tanösvény. Nehéz dolga van annak, aki közelebbről tanulmányozná a lápos területen átvonuló madárvilágot és a környéken élő állatvilágot, már az út elejét egy lezárt sorompó állja el. Pedig egy 186 milliós, köznek szánt EU-projekt valósult meg Hatvanban, ám jelenleg elég nehéz bejutni a kerítéssel, lelakatolt kapuval védett tanösvényre. A terület tulajdonosa, az Aranyfácán Konzervgyár Kft. egyik udvarán lévő portáján közölték: a kulcsot a Robitól lehet elkérni, vele kell egyeztetni, de van rá mód, múltkor ő maga kísért be egy madárleső embert, meg állítólag néha jönnek iskolás csoportok is.

A tanösvénynek helyet adó cég tulajdonosáról, Stolczenberger Róbertről van szó, aki a Hvg.hu szerint Szabó Zsolt NFM-államtitkár, korábbi hatvani polgármester rokona. (A vitatott projektről először a 60lap.hu-n lehetett olvasni még a nyáron.

Mi azért megpróbáltunk eljutni a tanösvényhez, átbújva a tábla nélküli sorompó alatt. Az út egyik oldalát napraforgóföld szegélyezi, ahol őzikék zizegnek a száradt növények között. Nem is kell jobb belépő egy tanösvényhez. A távolban feldereng egy szögesdrótos kerítés, de jó helyen járunk: rajta kifüggesztve a jól ismert tábla, amelyen megüzenik Brüsszelnek, hogy mennyi pénzt szánt az EU az adott csatornázásra/útfejlesztésre/térkövezésre/játszótérre – vagy épp tanösvényre.

A brüsszeli üzenet mellett azonban van egy másik, zavarba ejtő felirat is: „Állj! Fegyveres őrrel védett magánterület!” A belépés tilos, a kapu egyébként is zárva, hogy mikor lehetne meglátogatni a tanösvényt, az nem derül ki, igaz, egy sajátosan újrahasznosított táblán áll egy telefonszám, ahol talán érdeklődni lehet.  Persze, ha eleget álldogál a kapu előtt az ember, az őr egy idő után magától is megjelenik – a kiírt telefonszám ugyanis az övé. Nekünk sem kellett sokáig várakozni: az őr udvariasan közölte, nem engedhet be senkit, csak engedéllyel. Kíséret nélkül szerinte egyébként sem lehetne végigmenni, mert a lápos terület ismerete nélkül talán nem is lenne biztonságos.
Folytatás az indexen: Elmentünk a kulcsért Robihoz
 


Egy másik vizes élőhelyhez/természetvédelemhez kapcsolódó mutyi:

Eddig 800 millió forintot költött Rakamaz település egy uniós pénztemetőnek tűnő vízi tanösvény kialakítására, ami rádásul még mindig nincs kész. Az első ütemben 590 millió forint uniós pénz mellé több mint 70 milliós hitelt is felvettek, így összesen 660 millió forintot fordítva a projektre, amiből viszont hiányzik minden olyan látványelem, ami miatt a látogatók betérnének. Ez az oka, hogy az új városvezetés újabb, ezúttal 228,5 milliós, önrész nélküli uniós támogatásra pályázott.
 

6vUHY28zy6OOQlHPs

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón erős szavakkal bírálta Rakamaz önkormányzatát a több mint félmilliárd forint európai uniós forrást elnyelő használhatatlan tanösvény és fogadóépület miatt, nem sok jóval kecsegtetve a várost. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint

Az első program megvalósításának minősége befolyásolja a jelenlegi pályázat értékelését is, valamint nagyon meg fogja bánni Rakamaz önkormányzata, ha szórakozik az EU-s forrásokkal,  és az új, 230 milliós pályázat elnyerésére jelenleg nem sok esély van, és a kormány sem tervezi a további támogatást. Ezek felháborító ügyek, van egy határ, amit nem lehet tolerálni. A következményeket valakinek viselnie kell, a pénzzel el kell számolni.  De itt az egész, érdemes végignézni, csupán 45 másodperc.

 

Erre reagált Bodnár László, Rakamaz polgármestere, azt írva mai közleményében, hogy a jelenlegi, 2014 október óta hivatalban lévő önkormányzat volt az, amely az évek óta befejezetlen uniós projektet idén júniusra befejezte, elvégezve a hiányzó munkákat, ehhez 80 millió forintos kormányzati támogatást és 60 millió forintos hitelt igénybe véve.

A polgármester egyetért Lázár Jánossal, hogy az uniós pénzzel trükközőket felelősségre kell vonni, és elhatárolódik az előző városvezetés felelőtlen tetteitől és mulasztásaitól. Az ügyben az önkormányzat 2015 márciusában ismeretlen elkövető ellen büntetőfeljelentést tett, a nyomozás azóta is tart.

Kapcsolódó anyagok:

Hatvani haverok tava – pályázati pénzből magán védett terület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás