Hirdetés
greenfo/MTI

Az Északi-sark körüli területekkel foglalkozó kutatók jelentése szerint az egész Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad jelenleg a jég északon.

Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti a klímaváltozás és az olyan emberi tevékenységek, mint az olaj- és gázkitermelés.  Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) benyújtott jelentés szerint a jégtakaró olvad, a tengerszint emelkedik, a partvidék pusztul, kiolvad a fagyott talaj, a térség növényeinek és állatainak élőhelye áthelyeződik.  A tudósok több mint tucatnyi várható főbb változásról számoltak be. Ezek között szerepel a nyári idényben a jégtakaró eltűnése a tengerről és a különböző halak populációinak összeomlása is. A változások kihatnak a klíma és a táj stabilitására, az állatok és növények túlélő képességére, az őslakosok életmódjára is.

Az Északi-sarkvidéken bekövetkező változások az egész bolygóra hatással lehetnek, hiszen például befolyásolják az ázsiai monszunt – mutatott rá az elemzés. A sokféle téren bekövetkező változások erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat – hangsúlyozta az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström. Hozzáfűzte, hogy a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre.  Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára.
 

Trump: nyitott vagyok

Donald Trump az elnökválasztási kampány során végig határozottan tagadta, hogy az emberi tevékenységnek köze lenne a globális felmelegedéshez, és kitartott amellett, hogy amennyiben elnökké választják, felmondja az Egyesült Államok részvételét a megállapodásban. 
A napokban a New York Times munkatársaival folytatott beszélgetés során azonban már arról értekezett, hogy az embereknek mégis csak van közük a felmelegedéshez, és nyitottnak mondta magát a klímaegyezmény megvizsgálására is. "Nagyon közelről figyelem a dolgokat, nyitott vagyok ebben a kérdésben, s úgy gondolom, hogy van kapcsolat az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás között"- szögezte le Trump. De hangsúlyozta azt is, hogy "meg kell vizsgálni, hogy ez az egyezmény mennyibe kerül az amerikai vállalatoknak és milyen következményekkel járhat az amerikai versenyképességre. 

Trump likvidálja a NASA klímakutató-központját 

Meg fogják vonni a költségvetési támogatást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földdel kapcsolatos kutatásaitól, miután Trump elnök hivatalba lép – mondta a Guardiannak a megválasztott elnök egyik fontos tanácsadója, Bob Walker.

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája, sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.
Az utóbbi időszakban extrém meleg hőmérsékletet mértek a tenger felszínén és a levegőben is Arktiszon. Ez a jég képződését akadályozza, ami tudósok szerint rekord kevés jeget eredményezhet jövőre az Északi-sarkon.  A műholdak és sarki meteorológiai-állomások adatait figyelő dán és amerikai kutatókat sokkolta és aggodalommal töltötte el, hogy a levegő hőmérséklete megdöbbentő módon 20 fokkal magasabb, mint amennyinek az év ugyanebben a szakaszában lennie kellene. Nem feledjük azt se, hogy a vízhőmérséklet is majdnem 4 Celsius-fokkal magasabb, mint a szokásos októberi-novemberi értékek. A Rutgers egyetem professzora, Jennifer Francis kutató szerint „az Északi-tenger nagy részén 20 fokkal melegebb van a normálisnál, és Ázsia északi-középső részén is hasonló nagyságrendű hőmérsékleti anomáliákat tapasztalni.

Kapcsolódó anyagok:

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

Végzetesen gyors néhány fajnak a klímaváltozás

Trump likvidálja a NASA klímakutató-központját

Obama leállította a sarkvidéki tengeri olajkitermelést

Trump 180 fokos klíma fordulata

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás