Hirdetés

Baleseteket és milliós vadkárokat okoz, hogy az állam miatt nem lehet vadászni a Balatontól délre. Túlszaporodtak a vadak, ki is törnek Nagybereknél. Aki eddig rendet tartott, az nem vadászhat, sőt, nem kizárt, hogy valakik kinézték maguknak a földeket.

Szaporodnak a vadkárok és egyre több a vadbaleset a Balaton délnyugati részén található sztrádaszakaszon – erről számoltak be a térségben élő gazdák és vadászok is a magyarnarancs.hu-nak. Utóbbiról több hír is tanúskodik a Somogy megyei hírportálon, de olyanról is hallottunk a közelmúltban, hogy a rendőrségnek kellett lezárni a sztráda egy szakaszát őzbefogáshoz, máskor egy egész szarvasrudlit videóztak le, amint átkel az M7-esen, a Kőröshegyi völgyhíd közelében.

Mindez nem csupán a véletlen műve. A sokak szerint az „új elit” kénye-kedvére alakított új vadászati törvény egyik következménye ez az állapot, mely sem a földtulajdonosoknak, sem a vadásztársaságoknak, sem az autósoknak nem jó. Márciusi hatállyal ugyanis az állami vadászati hatóság újraszabta a vadászterületek határait, a földtulajdonosoknak pedig húsz évre vadászati jogosultat kellett kijelölni. Erre mondta a vadászkamarai főtitkár az agrarium7.hu-nak adott interjújában: „Míg korábban a kezdeményezés a vadászok kezében volt, megérett a helyzet arra, hogy a nagy földtulajdonosok éljenek vadászati jogukkal.” De térjünk vissza a Balaton környékére!

Nemcsak a sztrádán

Az egyik buzsáki gazda például nemrég arról számolt be egy helyi hírportálnak, hogy a vadak március óta másfél millió forintos kárt okoztak a veteményeseiben, ami ellen nem tud megfelelően védekezni. A délnyugat-balatoni régió 15 ezer hektárján (a Balatonboglár–Lengyeltóti–Marcali háromszögben) február végéig a német tulajdonú, kéthelyi székhelyű Hubertus Bt. volt a vadászatra jogosult. Márciustól azonban az új törvény értelmében mindenütt újraalakították a vadászterületeket, a földtulajdonosoknak a korábbinál hosszabb időre, húsz évre kellett döntést hozni a vadászati jogosultról. A Hubertus egykori vadászterületén március óta nincs vadgazdálkodás, azaz se vadászat, se vadőrzés, mert a Nagyberek földjeit az államtól bérlő társaság nem tudott kellő számú földtulajdonost összehívni.

További részletek a Magyarnarancsban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás