Hirdetés

Dél-Karolina államban két reaktor építését is leállítják, mert a költségek annyira megugrottak, hogy olcsóbb elengedni a 9 milliárd $ eddigi költséget, mint folytatni az építkezést. Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét. Mindeközben pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét.

Az egy évtizede még az atomenergia új reménysugarának kikiáltott amerikai atomerőmű-építést véglegesen leállították. A dél-karolinai V. C. Summer erőmű új blokkjainak felhúzása eddig is csigalassúsággal haladt, de a beruházó most bedobta a kulcsot. Az építtető konzorcium arra jutott, hogy még mindig kevesebb az a bő 9 milliárd dollár, amit bukik a félig elkészült erőművi blokkokon, mintha teljesen felépítené ezeket a költséges monstrumokat. Az atomerőművek egyszerűen versenyképtelenek az új áramtermelő technológiákkal szemben.

A reaktorokat jó tíz évvel ezelőtt még nagy lelkesedés fogadta, a tervek szerint az amerikai nukleáris reneszánszt teljesítette volna be. Azóta viszont más energiaforrások olcsóbbá váltak, például a palagáz, a fukushimai baleset pedig még egy lapáttal rátett az egyébként is egyre növekvő aggodalmakra az atomenergiával szemben. A kivitelezés majdnem a felénél járt, becslések szerint nagy csúszással 2023-ra készült volna el. Eddig 9 milliárd dollárt költöttek rá, a végső összeg jelen számítások szerint 24 milliárdra rúgott volna, ezért inkább leállították a projektet – írta a Reuters.

Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét – tolmácsolta ma Madridban a spanyol kormány döntését Álvaro Nadal, energiaügyi miniszter. Tájékoztatása szerint a 2012-ben leállított Santa María de Garona-i nukleáris létesítmény újranyitása ellen gazdasági és politikai indokok is szóltak. Gazdasági, mert a beruházás hatalmas, legalább két évnyi fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy újra üzemképes legyen az atomerőmű, pedig a spanyol elektromos hálózatra gyakorolt hatása csekély, az itt termelt villamos energia mindössze 2,5 százalékát adta a teljes országos árammennyiségnek. Az erőművet az amerikai General Electric építette, és 1970-ben helyezték üzembe. Az Észak-Spanyolországban található erőmű működési határideje 2013-ban járt volna le, ám a kiégett nukleáris fűtőelemekre kivetett adó miatt a tulajdonos vállalatok úgy döntöttek, nem kérik a hosszabbítást. 2012-ben ezért ki is kapcsolták az országos energiahálózatból, de egy évvel később az egyik tulajdonos, a Nuclenor meggondolta magát és kérte a kormánytól az újranyitást. A spanyol nukleáris biztonsági tanács végül szigorú feltételek mellett ugyan, de támogatta ezt, ám a tulajdonosok között az elengedhetetlen beruházások miatt nézeteltérés alakult ki. Így most bezárják: ez a folyamat úgy 13-16 évig is eltarthat majd. (MTI)

Pontosan a törésvonal fölé tervezték az új paksi blokkok alaplemezét

Dr. Timár Gábor egyetemi docens, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék vezetője szerint ha muszáj új atomerőművet építeni, a jelenlegi tervekhez képest legalább száz méterrel északabbra kellene elhelyezni az új blokkokat, mert pontosan a földtani kutatás során feltárt törésvonalra építenék az új erőmű 20 méter vastag beton alaplemezét. Részletek az Átlátszón >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás