Hirdetés

A rendőrség is a helyszínre vonult, 3 ember altatólövedékkel felszerelkezve érkezett Vincennes állatkertbe, ahonnan megszökött 52 pávián.

"A munkatársaink körülvették őket" – mondta egy rendőr a Le Parisiennek. A gondozók is próbálták befogni az állatokat, mivel azok elég veszélyesek is lehetnek, így óriási probléma lehetett volna, ha kiszabadulnak a parkból. Az állatkert melletti útszakaszt lezárták. 

Egyelőre nem tudni, hogy mi volt a szökés oka (és azt sem, hogyan történt), de az állatkert azt nyilatkozta, kézben tartják az ügyet, már majdnem elkapták az összes szökevény páviánt – írja a Telegraph.-ra hivatkozva a HVG.

Az állatkert tisztviselői szerint a pávián kiszámíthatatlan állat, ráadásul erősebb is az embernél, ezért volt szükség az óvintézkedésekre. A majmok végül nem kerültek kapcsolatba a látogatókkal, főleg az állatkertet közepén lévő műsziklán gyülekeztek, a többségük pedig pár óra múlva magától visszament a helyére.

Íme egy két évvel ezelőtti videó a páviánokról:

A páviánok vagy babuinok a Papio nembe tartozó óvilági majmok, amelyek Afrikában és egy kis területen az Arab-félszigeten fordulnak elő. Meglehetősen nagy termetű, nagy csapatokban élő, mindenevő főemlősök. Hagyományosan öt fajukat különböztetik meg, ám ezt a felosztást számos kutató elveti – sokak szerint csak 2, mások szerint viszont 7 faj tartozik ide. A genetikai vizsgálatok a nem tagjai esetében még gyerekcipőben járnak, így egyelőre nincsenek megnyugtató eredmények.

Az állat tudományos neve, a Papio a vörös páviánt jelentő középkori eredetű spanyol papión szóból származik, amelyet e faj neveként a francia az angol nyelv is átvett és mindmáig használ. A szó eredete egyébként egy afrikai helyi elnevezés lehetett, amely kapcsolatban állhatott az ókori egyiptomi páviánistenség, Babi alakjával.
A papion szóból keletkezhetett azután a francia babouin név (a „grimasz” jelentésű francia babou szóval való hasonlóság hatására), amit Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós használt először a páviánok tudományos neveként (Histoire naturelle, 1749-1788). A magyarba a holland Baviaan és német Pavian útján került a szó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás