Hirdetés

Norvégia a teljes energiafelhasználásának 2/3-át megújuló forrásból fedezi, így az áramfelhasználás szinte teljes egészét vízerőművekkel termeli, ami néha túlságosan is ki van szolgáltatva az időjárás (vagy a klímaváltozás) szeszélyeinek.

A norvég vízvagyon- és energiagazdálkodási igazgatóság, az NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) jelentése szerint a harmadik negyedévre vonatkozó áramdíj kilowattóránként 0,43 koronára (0,05 euró), az előző évinek a duplájára emelkedett. Az energiatőzsdén a spot áramárak a tavaszi és a nyár eleji periódusra vonatkozóan is az előző évinek a nagyjából dupláján mozogtak.

Az áramdíj emelkedését az NVE jelentése a vízerőművek csapadékhiány miatti kapacitáscsökkenésére vezeti vissza és egyúttal megjegyzi, hogy mostanra az elektromos energia előállításának a költsége elérte a széntüzelésű erőművekét. A norvégiai víztározókban az idén egy átlagos évhez képest 22 terawattóra elektromos áram megtermeléséhez szükséges vízmennyiséggel kevesebb gyűlt össze. A kapacitáshiány 1,1 millió háztartás, a norvég lakosság felének az elektromos energia szükségletének felel meg.

A vízerőművek áramtermelése mellett a norvég szélerőművek termelése is csökkent, miközben az északi országok áramfogyasztása megemelkedett – írja az NVE jelentése. A norvég áramellátó hálózat üzemeltetőjének jelentése szerint Norvégia az idén nyáron áramimportra kényszerül, miközben az év melegebb időszakaiban hagyományosan exportálni szokott. A norvég statisztikai hivatal, az SSB adatai szerint májusban 78,1 százalékkal nőtt az áramimport az egy évvel korábbihoz képest, miközben az export 28 százalékkal csökkent. 
A napi.hu szerint a Clean Energy Wire portál kimutatása szerint 2017 második felében Németországban 0,03 euró volt a lakossági áramdíj, Magyarországon pedig 0,01 euró.

Az előrejelzések szerint a következő 10 napban továbbra is 30 fok körüli hőmérsékletre és szárazságra számíthatnak a norvégok, így a villamosenergia ára még egy ideig biztos nem csökken. 

Meghökkentő meleg van a sarkvidéken

Meghökkentő meleg van a sarkvidéken

Hazánk hőmérsékleti értékeivel vetekszenek a Norvégia északi csücskén mért értékek. A csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot, és a térségben 70 éve ez a legaszályosabb időszak is.

Meghökkentően magas hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken. Egészen pontosan az északi szélesség 70. fokán található Banak-félszigeten egy katonai repülőtér hivatalos mérései szerint két napja, csütörtökön 30,1 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az esetet a Norvég Meteorológiai Szolgálat is megemlíti oldalán. Beszámolóik szerint az országban a következő pár napban biztosan hőség tombol majd. Nemcsak a meleg azonban a szokatlan a térségben, hanem 70 éve ez a legaszályosabb időszak is a norvégoknál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás