Hirdetés
Forrás: 168ora.hu

A parlament 124 igen, 50 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett fogadta el a Trócsányi László igazságügyi miniszter által beterjesztett, a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot.A jövőben vagyonkezelésre is létrehozható alapítvány – döntött ma az Országgyűlés a kormány javaslatára.

A jogszabály szerint vagyonkezelő alapítvány az alapító által rendelt vagyon kezelésére és az ebből származó jövedelemnek az alapító okiratban megjelölt célok és feladatok megvalósítására alapítható. Az alapítvány a javára rendelt vagyon kezelése mellett bizalmi vagyonkezelést is végezhet.

Ez azért rossz hír a Magyar Tudományos Akadémiának, mert az Innovációs és Technológiai Minisztérium terve szerint a Corvinus Egyetem mintájára egy vagyonkezelő alapítványba szervezné ki az MTA kutatóintézeteit és a vagyonát, a dolgozók pedig elveszítenék jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyukat. Lovász Lászlóék jelezték, hogy az MTA elutasít minden olyan megoldást, amelyben leválasztják a kutatóhálózatát.

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma műhelybeszélgetésen elemezte az MTA alapítványba szervezését. A beszélgetésen Zsoldos Attila akadémikus elmondta, hogy az akadémiai vagyont lehetetlen bevinni alapítványba, mert mindenféle belső szabályozásnak és külső jogszabálynak (akadémiai törvény, államháztartásról szóló törvény) ellentmond.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás