Hirdetés

Nem most kezdődött. Ungár Péter társelnökké választásakor többen kiléptek az LMP-ből. Egy ismerősöm is, akin keresztül egy hajszálgyökér még ehhez röghöz kötött. Láttam Schiffer idején ennek a pártnak a születését (Mennyire más reményekkel indult!) és régóta látom már a gyors hanyatlását is. A Perseidák közül egy alig érzékelhető kis üstökös belép a légkörbe, és már egy ideje izzik és párolog (kilépnek elemei a légkörbe), majd a lehelete becsapódik. Fontoljuk meg mindkét értelmezését! Szinte nesztelenül történne ez a politikai peremváros hulladéklerakójába, ha nem lenne figyelmes média. A tűzpróbán átesett maradék átjelentkezik Máriához. Vallásos lesz és bűnbánó. Patriótazöld. Schmuck Erzsébet nem is olyan régen nem tudta még mit jelent ez.

*

Szabó-Kellner Katalin és Ungár Péter az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnökei. LMP FB lap, 2024. augusztus 24.

„Teljes körű tisztújítást tartott az LMP – Magyarország Zöld Pártja szombaton Budapesten, ahol a párt megválasztotta új Országos Elnökségét. Szabó-Kellner Katalin [Schmuck Erzsébet helyett] és Ungár Péter társelnökök mellett titkárnak Vida Attilát, elnökségi tagoknak Baloghné dr. Bartus Viktóriát, Hohn Krisztinát, Kanász-Nagy Mátét és Tóth Áront választották a küldöttek. Az elnökség mandátuma 2 évre szól, így a 2026-os országgyűlési választásokra való felkészülést és a 2026-os kampányt is a most megválasztott elnökség fogja levezényelni.”

Ungár Péter a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület önkormányzati választási eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én (Fotó: M. Schmidt János)

Kép forrása és cikk: Cseke Balázs – Ungár Péter: Nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek Telex, 2024. augusztus 23.

„Én személyesen és az LMP kicsekkolt az intézményes ellenzékből [Aminek már régóta nem létezik! Ungár Péter pedig hitelesen a része sem volt.]. Érdekes kérdés, hogy akkor mi vagyunk, de nem vagyunk többé része ennek az ellenzéknek. A legfontosabb közvetlenül választott politikai pozíció a főpolgármesteri poszt, és a jelöléskor szembementünk az intézményes (sic!) ellenzékkel […] Karácsony Gergely kiátkozott minket az ellenzéki oldalról, amelynek ő az egyik érdemtelen (sic!) sztárja. Ez kétségtelenül sikerült neki […] És hogy valami konkrétat is mondjak: törlöm a politikusi FB-oldalam [Nem csodálom. A lehangoló bakugrásoknak jobb, ha nem marad nyoma] […] Nem fogok besavanyodni, ha nem politizálok, mint az egyik korábbi társelnökünk [Számomra ízléstelenül Schiffer Andrást alázza éppen, akinek örökségét veri éppen szét], akit nem lehet kirobbantani különböző elemző műsorokból, és ha szünetel egy műsor, azon panaszkodik, hogy nem kap elég felületet […] Jó, hát a költészettel [Elképzelem az ítészek izgatottságát] próbálok foglalkozni, több-kevesebb sikerrel.”

x

Schmuck Erzsébet 2024. június 9. az EP választás napján (LMP FB oldal

Kép forrása

Schmuck Erzsébet: 15 év után… Schmuck Erzsébet FB lap, 2024. augusztus 23.

„15 év után, a mai napon kilépek az LMP-ből. Ez a párt már nem zöld párt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta. Ez a párt már az ő pártja, Ungár párt [Igyekeztem Erzsébetet figyelmeztetni, de nem hitt nekem.]! Igaz, az Ungár vezette EP listára a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP, de ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter. A mai kongresszuson Ungár Péter és csapata mindent vitt. Két évre kaptak felhatalmazást, hogy vezessék a pártot, csak éppen az nem derült ki, hogy hová, milyen irányba. A mai kongresszus egyik meghirdetett napirendi pontja szégyent hozott az LMP – Magyarország Zöld Pártja nevére. Az előterjesztés szerint az LMP kilép az Európai Zöld Pártok szövetségéből [Korszakos vicc!]. És ezt a kezdeményezést minden tiltakozásom ellenére az országos elnökség megszavazta. Akkor vajon hová fog tartozni az LMP, melyik pártcsaládhoz [Szerintem már régóta patriótazöld ez az alakulat. Kívülről régóta tisztán látható]? Nem tudom a választ, de majd Ungár Péter előbb vagy utóbb megadja. És még szólni kell néhány szót Vitézy főpolgármester-jelöltségéről. Ungár kezdeményezésére a párt dupla vagy semmit játszott. Veszített. Az utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számomra rémálom volt. Az LMP, mint ellenzéki párt ezzel megsemmisült [Nem ekkor! Ungár Péter sorozatos, külön-utas nyilatkozatai például az ATv-ben ezt már jó ideje előkészítették].”

x

Vágó Gábor 2012-ben forrás Vágó Gábor FB

Vágó Gábor: Nem leszek… Vágó Gábor FB lap 2024 aug.24.

„Nem leszek csendestárs sem abban, ahogyan bezárják a boltot az LMP-ben. A júniusi választás a magyar zöld politika történelmi vereségét hozta [A hétköznapi vereség sokkal hamarabb kezdődött, ami a választási kudarchoz vezetett. Ez csak belül nem látszódott?]. Demokratikus szervezetekben a minimum, hogy szembe néznek az okokkal, minden vezető vállalja a felelősséget, és hátrébb lép kettőt. Ez most elmaradt, és gellert vett. Vagy nem volt történelmi a vereség [Van!] az egy százalék alá benézni, vagy az LMP nem egy demokratikus szervezet. Ezt mindenki döntse el maga. Bár Európában élve csak távolról követtem a magyar közéletet, de abban, hogy először a DK segéd csapata lett, majd a kormánypárti térfélre játszották át a pártot, már nem tudok részt venni. Bár azon kevés közéleti szereplő közé tartozik Péter [Ungár], aki képes mélyen szántó [Én inkább éretlennek hallottam mindig.] gondolatok megfogalmazására, de az állandó taktikázással elvesztette a párt az irányt, amit az alapításkor kijelöltünk. Először csak érzelmileg eltávolodtam. Aztán elfelejtettem kilépni. Majd azt is, hogy tag vagyok. Arra aztán várhattam, hogy engem is majd kizár az Etikai Bizottság. Úgy látszik, már az sem működik úgy, mint valaha. Ezért most már tényleg kilépek az LMP-ből.”

x

Keresztes László Lóránt 2024. februárjában az Irodaházban

 (kép forrása

Keresztes László Lóránt: A mai napon… Keresztes László Lóránt FB lap, 2024. augusztus 25.

„A mai napon, 14 és fél év után megszüntettem a tagsági jogviszonyomat az LMP-ben. A párt vezető testületéből múlt év nyarán, önként távoztam. Nem tudtam, és nem is akartam már követni azokat a politikai kanyarokat, melyeket a pártvezetés leírt. Nagy baj, hogy ez a párt akkor vesztette el az irányát és szinte teljes társadalmi támogatottságát, amikor a legnagyobb szükség lenne Magyarországon egy működőképes zöld pártra. Ezért viszont hiba kizárólag külső szereplőket és a körülményeket okolni [A bukás oka az Ungár Péter ambícióit felismerni képtelen, mellette totyogó vezetés, amely most az utolsó utáni pillanatban távozik. (»Tetszettek volna forradalmat csinálni!«)]. Az pedig elfogadhatatlan, hogy a pártvezetés kulcsszereplői részéről nem történt meg a szembenézés és nem vállalták a felelősséget a választás után. A szombati tisztújítást követően bizonyossá vált, hogy ez nem is fog megtörténni. Nehéz volt meghozni ezt a döntést, hiszen másfél évtizede vagyok része ennek a közösségnek. Soha nem voltam tagja más pártnak, és meggyőződésem, hogy ma is ebben a pártban van a legtöbb olyan ember, aki őszinte hittel és hozzáértéssel küzd a természeti értékek megóvásáért. A közösséghez, korábbi tagtársaimhoz továbbra is lojális leszek, velük nem szeretném megszakítani a kapcsolatot. De egy játékszerré züllesztett, a zöld politikától eltávolodó, és öncélúvá vált pártnak nem akarok a tagja maradni.”

*

Én bizonyos vagyok benne, hogy nem a zöld eszme bukott, hanem az arra felkapaszkodó, alkalmatlan politikai utazók. Ungár Péter – az utolsó kapitány – kitart majd az utolsó pillanatig. [„Lehetnék én is kamikaze” (Li Taj-po).] Aztán költő lesz majd, vagy valami efféle. Végül is a pénz arra való.

Darvas Béla

Kapcsolódó cikkünk: Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta! Schmuck Erzsébet kilépett az LMP-ből

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás