Petőfi után szabadon – Egy új csigafaj a törpe dinoszauruszok árnyékából

2023. november 3.

Hírek

Bár az Erdélyben található Hátszegi medence a szokatlanul kisméretű dinoszaurusz maradványairól vált világhírűvé, de mellettük számos más élőlénycsoport maradványai is előkerültek a területről. Ilyenek például a halak, kétéltűek, kígyók, gyíkok, krokodilok, repülő őshüllők és multituberculata emlősök maradványai is.

David Attenborough bemutatja az aszteroida becsapódása után megmaradt dinoszauruszlábat

2022. április 8.

Hírek

David Attenborough egy BBC-dokumentumfilmben mutatja be az első dinoszaurusz fosszíliát, amely kutatók szerint a nagy kihalást okozó aszteroida becsapódásához kapcsolható. A kitűnő állapotban megmaradt, megkövesedett dinoszauruszlábat, amelyen bőr is látható, 2019-ben az Egyesült Államok Észak-Dakota államában fedezték fel a Tanis fosszilis lelőhelyen.

Frankie, a dínó kineveti az embereket az ENSZ-közgyűlésén

2021. október 28.

Hírek

Hatásos kampányfilmmel próbálja sokkolni a döntéshozókat az ENSZ a COP26 klímavédelmi konferencia előtt. A kihalt dinoszauruszok egyikét, Frankie-t állítja intő példának – a szó szoros értelmében – a mai emberek elé az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP).

Új eredmények a Páncélos dinoszauruszok koponya díszítettségéről

2021. március 30.

Hírek

Számos ma élő állathoz hasonlóan a dinoszauruszoknál is előfordultak különböző tarajok, tüskék, szarvak és egyéb kinövések a koponyáikon, amelyeknek számos funkciója lehetett, sőt egyes fajokat ezek alapján a „díszek” alapján lehet a leginkább felismerni. Ilyen dinoszauruszok például a galléros tülkös dinoszauruszok, a Ceratopsidák, pl.: Triceratops, vagy a kacsacsőrű dinoszauruszok többsége, mint pl. a Corythosaurus. De… Tovább »

A Hátszegi-medence legidősebb emlősleleteit találták meg magyar kutatók

2021. március 9.

Hírek

Bár a magyar kutatók által vezetett nemzetközi csapat vizsgálatai elsősorban nem erre irányultak, hanem arra, hogy megtalálják azokat a több mint száz évvel ezelőtt elveszett dinoszaurusz lelőhelyeket, amelyek még Kadić Ottokár fedezett fel Erdélyben. Az ásatás során nem várt mennyiségű és mérető, gerincesektől származó leletek kerültek begyűjtésre.

125 éve találták az erdélyi dinoszauruszokat!

2021. január 1.

Hírek

Így az év első napján egy kis összefoglaló a 2020-as évről. A tavalyi év különlegesnek számít a hazai őslénykutatásban, ugyanis több fontos esemény kerek évfordulója esett rá.

120 éve fedezték fel a T. rex-et!

2020. október 6.

Hírek

A világ egyik legismertebb dinoszauruszának első biztos maradványait 120 évvel ezelőtt fedezték fel. A tudományos leírása ötévvel később történt, és a népszerűsége pedig azóta is szinte töretlen. Felfedezése, korábbi leletek: Habár szórványleleteit korábban is találtak, például fogakat 1874-ben, illetve néhány postcranialis elemet (postcranialis csontok a test nem koponyához köthető csontjai) az 1890-es években, de ezeket… Tovább »

20 éves a magyar dinoszaurusz lelőhely

2020. április 29.

Hírek

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt történt, hogy egy akkor másodéves geológus hallgató, Ősi Attila barátjával, Torma Andrással hosszas információ gyűjtés után eljutott egy akkor még aktív bányába a Bakonyban, hogy megvizsgáljanak egy ígéretesnek tűnő kőzetréteget, ahol pár órányi gyűjtés során előkerültek az első magyarországi dinoszaurusz leletek is. A többi, pedig, ahogy szokás mondani már történelem.

Életnagyságú dinoszaurusz szobrot lát vendégül a Bakony–Balaton Geopark

2014. július 16.

Helyszín: Levendula Ház Tihany

Sajtótájékoztatók

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete életnagyságú dinoszaurusz szobrot lát vendégül a Bakony–Balaton Geopark Tihany, Levendula Ház Látogatóközpontban 2014. július 16. szerdán.