125 éve találták az erdélyi dinoszauruszokat!

2021. január 1.

Hírek

Így az év első napján egy kis összefoglaló a 2020-as évről. A tavalyi év különlegesnek számít a hazai őslénykutatásban, ugyanis több fontos esemény kerek évfordulója esett rá.

120 éve fedezték fel a T. rex-et!

2020. október 6.

Hírek

A világ egyik legismertebb dinoszauruszának első biztos maradványait 120 évvel ezelőtt fedezték fel. A tudományos leírása ötévvel később történt, és a népszerűsége pedig azóta is szinte töretlen. Felfedezése, korábbi leletek: Habár szórványleleteit korábban is találtak, például fogakat 1874-ben, illetve néhány postcranialis elemet (postcranialis csontok a test nem koponyához köthető csontjai) az 1890-es években, de ezeket… Tovább »

20 éves a magyar dinoszaurusz lelőhely

2020. április 29.

Hírek

Napra pontosan 20 évvel ezelőtt történt, hogy egy akkor másodéves geológus hallgató, Ősi Attila barátjával, Torma Andrással hosszas információ gyűjtés után eljutott egy akkor még aktív bányába a Bakonyban, hogy megvizsgáljanak egy ígéretesnek tűnő kőzetréteget, ahol pár órányi gyűjtés során előkerültek az első magyarországi dinoszaurusz leletek is. A többi, pedig, ahogy szokás mondani már történelem.

Életnagyságú dinoszaurusz szobrot lát vendégül a Bakony–Balaton Geopark

2014. július 16.

Helyszín: Levendula Ház Tihany

Sajtótájékoztatók

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete életnagyságú dinoszaurusz szobrot lát vendégül a Bakony–Balaton Geopark Tihany, Levendula Ház Látogatóközpontban 2014. július 16. szerdán.

Dinofing és klímaváltozás

2012. május 8.

Hírek

Brit tudósok szerint a hatalmasra nőtt növényevő dinoszauruszok bélgáza melegíthette fel a Föld klímáját. Az őslények szervezetéből legalább annyi metán kerülhetett a légkörbe, mint amennyi manapság az emberi tevékenység és a természetes kibocsátás miatt.