Kína kihívások előtt: öregedés és vízhiány

2023. december 27.

Hírek

A ma még a világ legnépesebb, és legdinamikusabb gazdasági fejlődést produkáló országa Kína, mely többek között vízhiánnyal és demográfiai kihívással néz szembe.

Milyen következményei lesznek a kínai népesség gyors csökkenésének?

2023. január 23.

Hírek

A Kínában 1980-ban bevezetett és 36 évig érvényben tartott „egy gyermek politika” több szempontból is komoly figyelmeztetés azoknak a politikusoknak és demográfusoknak, akik mesterségesen és durva eszközökkel próbálják megváltoztatni a népesedési trendeket.

Szaporodjatok – véget ér a kétgyermekes kínai családpolitika

2021. május 31.

Hírek

A Kínai Kommunista Párt feloldja a korlátozást, és engedélyezik, hogy a kínai állampolgárok három gyereket is vállalhassanak, Erről ma döntött a párt Politikai Bizottsága a Xinhua hírügynökség szerint. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mikor lép életbe a határozat, azonban feltételezhetően legkésőbb öt éven belül.

Kína kivonul állampolgárai hálószobáiból

2018. május 21.

Hírek

Idén végleg felhagy az állami születésszabályozás minden formájával a világ legnépesebb országa. Kínában az 1 gyerek /család korlátozást már 2016 elejétől eltörölték, és kettőre emelték a vállalható gyermekek számát. 2018 végétől viszont már semmiféle állami korlátozás nem lesz, áttérnek a “független termékenység” politikájára, azaz a nők maguk dönthetik el, hány gyerekük lesz.

Kína új iránya: élet az egykepolitika után

2015. november 8.

Hírek

Az emberiség legdurvább és legszervezettebb népességszabályozási programjának vet véget az egykepolitikáját hivatalosan megszüntető Kína. A gyakorlat súlyos demográfiai és társadalmi problémákat okozott, emberi sorsok millióit tette tönkre.

Pekingben egyre többen vállalhatnak második gyereket

2015. október 25.

Hírek

Tovább lazul a kínai “egykepolitika” – több mint 53 ezer pekingi házaspár kérvényezte, hogy második gyereket vállalhasson, miután tavaly februárban a fővárosban is lazítottak a korábbi születésszabályozási elveken – számolt be a kínai állami média.

Jön a kínai baby boom?

2015. július 12.

Hírek

Folyamatosan nő a második gyermeket vállalók száma Kínában, másfél év alatt 1 millió 450 ezer házaspár döntött arról, hogy él az egykepolitika legutóbbi lazításakor létrehozott lehetőséggel.

Kínában nem nagyon kell a második gyerek

2015. január 12.

Hírek

Eddig egymillió kínai házaspár jelezte, hogy élni kíván a második gyermek vállalását lehetővé tevő kedvezménnyel, miután a világ legnépesebb országában tavaly ismét enyhítettek a több mint három évtizedes korlátozó politikán.

Lazul a kínai egykepolitika

2014. szeptember 7.

Hírek

Csaknem 20 ezer házaspár kapott engedélyt második gyerek vállalására a kínai fővárosban a családtervezési politika korábbi enyhítéseként – közölte ma a pekingi önkormányzat statisztikái alapján a Hszinhua hírügynökség.