Hírek
Tartós sikerre vagyunk ítélve az oroszok és kínaiak érdekvédelmében. Egyedülálló stadion-országgá váltunk, amit majd akkumulátorgyártás egészít ki. Mindehhez még se villamosenergia, se víz, de majd jön a kedvezményes orosz urán és lítium. Debrecenben még nagy a zsivaj, lárma. Intézzük.
Hírek
Nagyon gyorsan nő az élelmiszertermelés károsanyag-kibocsátása: különösen a mezőgazdasági termelés céljából megvalósuló erdőírtás és az állattartásból származó metán kibocsátása jelentős. Egy friss jelentés szerint a szektor 2019-ben a globális ühg-kibocsátás 31 százalékát adta.
Hírek
A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, amelynek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét.
Hírek
Egy francia és egy spanyol vizsgálat eredményei összefüggést mutatnak az elfogyasztott élelmiszerek feldolgozási szintje és az egészségi állapot, illetve a korai halálozás között.
Hírek
Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el február 20-i ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni. Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.
Hírek
16 fogyasztási cikkeket gyártó multitól kérte a Greenpeace, hogy korábbi ígéretükhöz híven tegyék átláthatóvá a pálmaolaj-beszállítói hálózatukat, azonban a vállalatok fele ennek nem tett eleget. Azért a maradék 8 cég sem patyolattiszta.
Hírek
Ötödször írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet idén a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De miből mennyi van benne, és hogyan tudták mindezt megmérni?
Hírek
Eltűnik a narancssárga kör a cukorbetegeknek készült ételekről, mert sok gyártó marketingeszköznek használta. Most viszont a cukorbetegek bogarászhatják az összetételek listáját.
Hírek
2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.
Hírek
8 pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután a hatóság vizsgálata szerint a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst.