Hírek
A Lidl Magyarország elindította „Mentsük meg!” élelmiszermentő akcióját, mellyel tovább bővíti az élelmiszer pazarlás mérséklése érdekében tett intézkedéseit. A külsőleg már nem tökéletes, de még fogyasztható gyümölcsöket és zöldségeket egységcsomagban, kedvezményes 399 forintos áron kínálja vásárlóinak.
Hírek
Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 %-a háztartási: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A hazai 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel Magyarország az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok… Tovább »
Hírek
Október 16 az Élelmezési világnap. Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.
Hírek
Hatásos megoldás lehet az élelmiszer-pazarlás ellen, ha nem ragaszkodunk annyira az élelmiszerek csomagolásán található lejárati dátumhoz, mert míg a „Fogyasztható” megjelölés a gyorsan romló hús- és tejtermékek esetében teljesen rendben van, a „Minőségét megőrzi” jelölésnek viszont semmi köze az élelmiszer-biztonsághoz.
Hírek
A menzákon több tízezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente Magyarországon. Ez a rettenetes élelmiszer-pazarlás hatással van az élővilágra és a klímára is, hiszen emiatt többet kell termelni és feleslegesen megsemmisíteni, így rengeteg energiát és erőforrást pazarlunk el. A Maradékmentes Március keretében a gyerekek több iskolában is mérik a menzás maradékot és más lépésekkel is igyekeznek csökkenteni… Tovább »
Hírek
Egy brit tanulmány megerősítette, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolás növeli az élelmiszer-pazarlást. Ezzel megcáfolták azt az elképzelést, hogy a műanyag csomagolás meghosszabbítja az eltarthatóságot, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.
Hírek
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Hírek
Magyarországon átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk egy évben fejenként, amelynek a fele elkerülhető lenne, vagyis pazarlás. Az ünnepekkel járó vendégvárás, evés-ivás kapcsán törvényszerűnek tűnik, hogy a bőségesen megpakolt asztalról még annál is több élelmiszerhulladék kerüljön a szemetesbe, mint az év többi részében.
Hírek
Az Agrárminisztérium szerint a szerepvállalásuk nélkül nem mérsékelhető az élelmiszerpazarlás, tervük azonban nemcsak a boltokon, hanem a beszállítókon és a vásárlókon is csattanhat. Lehet, hogy nem lesz többé lejárati napon leértékelt gyümölcs, a rövid lejáratú idejű termékek beszállítói pedig akár hátrányba is kerülhetnek. Csak a nyugati láncokat érinti, a kormányközeli hazai cégeket nem.
Hírek
Megreformálná a minőségmegőrzési időt az Európai Bizottság. Brüsszel lassan őrlő malmai ezúttal azért léptek működésbe, mert kiderült: az élelmiszer-pazarlás egyik oka, hogy sokan indokolatlanul dobják ki a lejártnak vélt termékeket.