A rovat kizárólagos támogatója

A menzákon több tízezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente Magyarországon. Ez a rettenetes élelmiszer-pazarlás hatással van az élővilágra és a klímára is, hiszen emiatt többet kell termelni és feleslegesen megsemmisíteni, így rengeteg energiát és erőforrást pazarlunk el. A Maradékmentes Március keretében a gyerekek több iskolában is mérik a menzás maradékot és más lépésekkel is igyekeznek csökkenteni a kidobott étel mennyiségét.

Február végén a Greenpeace Magyarország arra kérte az iskolákat, óvodákat, hogy csatlakozzanak a Maradékmentes Március kampányhoz, és próbáljanak ki néhány maradékcsökkentő ötletet! A budapesti AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) általános iskolájának étterme, a Mezna is részt vesz az akcióban, most az ő tapasztalataikat mutatja be a zöld szervezet:

„Nálunk a mérlegelést már évek óta csináljuk a gyerekekkel. Az ötletet a Greenpeace egyik kiadványában láttam, és már akkor bevezettünk egy tematikus hetet, amikor a gyerekekkel az élelmiszer-pazarlás csökkentésével foglalkozunk − osztotta meg velünk egyik maradékcsökkentésre irányuló kezdeményezését Bajor Zsófi, a Mezna egyik alapítója.

Most egész hónapban zajlik az akció. A gyerekeket úgy osztották be, hogy hetente 3 osztály mérlegel és mindenki öt napon át gyűjti a megmaradt ételt. Minden osztály kap egy ötliteres vödröt, abba gyűjtik ebéd végén a maradékot. Az osztályban van egy külön csapat, akik hoznak füzetet, ceruzát és felírják az eredményeket. A maradékmérő akció nem verseny, a gyerekek számára az a kihívás, hogy önmagukhoz képest próbálják csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét.
Egy-egy akcióhét előtt a Mezna vezetője meglátogatja a soron következő osztályokat és mesél nekik a kezdeményezésről, illetve megbeszélik, hogy a gyerekek mit tehetnek otthon és az iskolában azért, hogy minél kevesebb élelmiszer kerüljön a szemetesbe. Az AKG-ban például kétféle menüből lehet választani, és a szülőknek jó előre le kell adniuk a rendelést. Már azzal is sokat tehetnek a hulladékcsökkentésért, ha rászánják az időt, hogy együtt átnézzék a gyerekkel az étlapot és úgy adják le az ebédrendelést.

A legtöbb hazai iskolában ugyan nem lehet többféle menü közül választani, de sok helyen kérnek visszajelzést a menzás ételekkel kapcsolatban. Érdemes élni a lehetőséggel, mert ha kiiktatják a közutálatnak örvendő ételeket, és más fogásokkal helyettesítik, akkor kevesebb élelmiszer kerül a hulladékba.

Az is fontos, hogy az akció előtt beszélek az ételt osztó konyhásokkal, mert a gyerekek gyakran nem kérik a levest vagy az ismeretlen ételeket csak azért, hogy nehogy több legyen a végén a maradékuk. Ilyenkor arra biztatjuk őket, hogy legalább kóstolják meg és csak egy picit szedünk a tányérra. − mondta Bajor Zsófi.

Az AKG-ban a hatodikosokkal bezárólag mérlegelnek, a hetedikes és nyolcadikos diákokat másképp vonják be az akcióba. Ők szerkesztik az iskolaújságot, és a Maradékmentes Március végén írni fognak egy cikket az eredményekről statisztikákkal, amelyben közzéteszik a napi, heti és éves átlagot és tanulságokat vonnak le belőle.

A menzás maradékcsökkentéssel kapcsolatban az is gyakran felmerül kérdésként a gyerekek részéről, hogy mi lesz az érintetlen, ki nem adagolt étellel. Ennek a kezelése nagy körültekintést igényel, mert nem mindegy, hogyan szállítják, tárolják és melegítik újra a főtt ételt, de nem megoldhatatlan. Az AKG-ból korábban az “Etesd a dokit” mozgalommal együttműködve kórházi dolgozóknak küldték el a kimaradt adagokat, most pedig ukrajnai menekülteket ellátó civil és egyházi szervezeteknek adják át.

Az étel továbbadása gyakran sokkal több, mint maradékcsökkentés
A járvány idején, amikor az Etesd a Dokit mozgalomnak adták át a kimaradt adagokat, volt hogy a gyerekek írtak üzeneteket, levélkéket a kórházi dolgozóknak, a konyhások pedig betették ezeket a csomagokba. Egy évvel később, amikor az iskola egyik tanára pont abba a kórházba ment valami miatt, meglátta a falon kitéve a gyerekek üzeneteit. Ilyen sokat jelentettek az ebédhez csomagolt kedves üzentek az ott dolgozóknak.

A Maradékmentes Márciushoz még most sem késő csatlakozni. Mindenkit arra buzdítunk, hogy márciusban valósítsanak meg az iskolájukban, óvodájukban egy-két ötletet az általunk összeállított listából, vagy találjanak ki saját módszereket az élelmiszerhulladék csökkentésére. A jól bevált módszereket pedig ezután egész évben alkalmazhatják az intézmények. Ez fontos lépés afelé, hogy a menzák jobbak, zöldebbek és egészségesebbek legyenek.

Ökomenza Workshop

Akik szeretnének egy sokrétű menzazöldítést elindítani, azokat szeretettel várjuk ingyenes ökomenza workshopunkra, amelyre szintén ezen az oldalon lehet jelentkezni. A program polgármestereknek, élelmezésvezetőknek, iskolák, óvodák vezetőinek, gyermekétkeztetéssel foglalkozó szakembereknek szól, akik szeretnék fejleszteni a közétkeztetést településükön annak érdekében, hogy több helyi, ökológiai módszerekkel termelt, egészséges étel kerüljön gyermekeink asztalára.

A beszélgetésre meghívott szakértők már felépítettek egy olyan közétkeztetési modellt, amellyel kiemelkedő minőségű ellátását biztosítanak: helyi ökogazdaságokból származó alapanyagokat is használnak, csökkentik az élelmiszerhulladékot, figyelembe veszik a gyerekek visszajelzéseit, az oktatásban pedig nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étkezés megszerettetésére.

Ökomenza az AKG-ban (3 percben)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás