Hírek
Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben.
Hírek
Bár tavaly nőtt a megmentett élelmiszerek aránya az elmúlt évekhez képest, jelentősen emelkedett a rászorulók száma is – mondta a Magyar Élelmiszerbank vezetője a 168.hu-nak.
Hírek
Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih VI. Kerekasztal rendezvényének, melyen az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia szakértői is részt vettek. A középpontban a vásárlók szempontjából is kívánatos megoldási lehetőségek álltak.
Hírek
A Magyarországon megvásárolt élelmiszerek több mint egynegyedét dobják ki, nagy részük készétel. Egyes élelmiszerek, például az alma, a narancs vagy a körte, megfelelő, hűtött tárolásával csökkenthető lenne a pazarlás. A hűtést igénylő élelmiszerek megfelelő tárolásával akár évi 600 ezer forintot is lehetne spórolni.
Hírek
Az élelmezési világnapra időzítve, „Legyél te is Ételmentő!” címmel jelent meg magyar fordításban egy nemzetközi felhasználásra szánt, az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről gyermekekhez és fiatalokhoz szóló elektronikus kiadványsorozat első kötete, amely az 5-7 éves korosztályt célozza meg.
Hírek
A magyarok karácsonyi szokásairól készült felmérés szerint legtöbben 10 – 50 ezer forint között költöttek ajándékokra. Minden 5. megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékot, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt. A válaszadók 60 %-a vásárolt csomagolópapírt.
Hírek
2021 a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) üdvözölte az ENSZ döntését két új, a táplálkozáshoz és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nemzetközi nap és egy nemzetközi év létrehozásáról.
Hírek
Önkéntesek jelentkezését várja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, változott-e a magyar háztartásokban az élelmiszerpazarlás mértéke. Az idén novemberben zajló felmérés elsődleges célja a 2016-os adatok frissítése.
Hírek
Az élelmezési világnap alkalmából egy héten át az élelmiszerek megbecsülésére hívják fel a figyelmet mintegy hatvan üzemi nagykonyhán Bécsben. Az élelmiszerhulladék csökkentéséhez ugyanis a vendégek együttműködésére is szükség van.
Hírek
Tudta, hogy évente mintegy 6 kg zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból? Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.