Tovább csökken a globális termékenység

2024. április 1.

Hírek

2064-től várhatóan csökkenni kezd a Föld lakossága, pár évtizeddel később már csak pár országban marad a cserélődési szint felett a születések száma – derül ki egy kutatásból. Az ENSZ szerint nem kellene ennyire sötéten látni a valóságot.

Orbán “családbarát” népesedéspolitikája és a csökkenő házasságok

2023. július 28.

Hírek

Az előzetes adatok szerint idén júniusban 7234 gyermek született és 9218 fő halt meg. Az előző év júniusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 7,2, a házasságkötéseké pedig 20 százalékkal csökkent – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meddig képes elviselni az ember a hőséget?

2023. július 13.

Hírek

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, július első hete volt az eddigi legmelegebb a világon. De vajon meddig tolerálja a szerveztünk a meleget? A kérdést úgy is feltehetnénk, miért érezzük elviselhetetlennek a 37 fokos külső hőmérsékletet, ha a normális testhőmérsékletünk is csaknem ennyi?

15 százalékkal növeli a halálozási arányt a klímaválság

2022. november 11.

Hírek

Bő 25 év múlva már 3 milliárd ember él majd a világ globális felmelegedés által leginkább érintett gócpontjain, amelyek túlnyomó részt Közép-Amerikában, a Közel-Keleten, Ázsia egyes részein, Közép- és Kelet-Afrikában találhatók.

Ha így folytatódik, a betegség és a halál elől kell menekülnünk Magyarországról

2022. augusztus 13.

Hírek

A rezsicsökkentés visszafogása és a fakitermelés korlátozásának eltörlése együttesen sok ezer magyar ember korai halálához és akár egymillió megbetegedéshez járulhat hozzá az elkövetkező időszakban. Ezen intézkedések hatására ugyanis rendkívüli mértékben megnövekszik a szilárd anyagokkal történő tüzelés és így a levegő szennyezettsége is.

Minden hatodik halálért a környezetszennyezés felel

2022. május 22.

Hírek

A levegő, a talaj és a vizek szennyezettsége az emberiség és a bolygó egészségét is veszélybe sodorja. Évi 9 millió embert öl meg a föld szennyezettsége, derül ki egy friss elemzésből – ez azt is jelenti, hogy minden hatodik halálesetért ez a tényező felel világszerte.

Három hópárduc pusztult el koronavírusban

2021. november 15.

Hírek

Koronavírus-betegség következtében a napokban elpusztult három hópárduc a nebraskai Lincoln Gyermek Állatkertben. Az ember által megfertőzött vadállatok továbbadják társaiknak a vírust!

Továbbra is a világ legszennyezettebb fővárosa Újdelhi

2021. március 18.

Hírek

A harmadik egymást követő évben, 2020-ban is Újdelhi volt a világ legszennyezettebb fővárosa – derült ki az IQAir nevű levegőminőségi technológiai vállalat jelentéséből. Becslések szerint 54 ezer idő előtti halálesetet okozott 2020-ban India fővárosában a légszennyezés.

A textilmaszk sem véd teljesen a városi szálló portól

2021. február 27.

Hírek

Egy új tanulmány szerint a halálesetek 18-20 %-a valamilyen módon összefügg a légszennyezettséggel a Földön. Sajnos az apró szemcsék káros hatásaitól a textilmaszk is kevéssé véd, viszont a járvány miatti lezárások és kijárási korlátozások idején jóval kevesebb szennyező anyag került a levegőbe.