Alacsony hatékonyság, összeszerelő-üzem – a magyar autógyártásnak továbbra sincs presztízse

2023. szeptember 24.

Hírek

A globális autópiac éppen olyan irányt vesz, mint 15 éve az okostelefonoké. Ez annak is köszönhető, hogy Európában kevés a mérnök, a legjobbakat pedig Ázsiában fizetik meg. Ázsia előretörése megállíthatatlan az autóiparban, és ennek évtizedeken átnyúló hatása lesz. Így lehetne összefoglalni a 61. Közgazdász-vándorgyűlés pénteki beszélgetését.

Itt az új rekorder napelem

2022. december 25.

Hírek

Az általánosan használt napelemek jelenleg kb. 22 %-os hatékonyságúak, azaz a beérkező napenergia ekkora részét tudják átalakítani elektromos árammá. A világ kutatóintézetei között azonban folyamatosan zajlik a verseny, hogy ennél jobb eredményt tudjanak elérni.

Az atomenergia bukása és a lótrágya esete

2022. február 5.

Hírek

Az atomerőművek iránti lelkesedést árnyalnia kellene annak a ténynek, hogy – a teljes életciklusra vetítve – az uránércben rejlő energiának csak a 1,5 %-a hasznosul! A megújulóenergia-alapú technológiák fejlődése és árzuhanása a végső csapás, ami azt eredményezi, hogy biztonságos atomerőművek piaci alapon többé nem építhetők. Ezzel magyarázható, hogy az atomipar már csak tisztességtelen eszközökkel tud… Tovább »

Robbant a perovszkit napelem?

2020. augusztus 21.

Hírek

A brit háztetőkön jelenhetnek meg azok a napelemek, amelyek áttörést hozhatnak a szegmensben: jövő nyárra kerülhet piacra az eddig valaha volt leghatékonyabb napelem.

Robbant a napelem lencse?

2019. március 3.

Hírek

A mai átlagos napelemek 15-19 %-os hatékonysággal alakítják át elektromos árammá a napból jövő energiát. Egy új fejlesztés ezt megduplázza. A tervek szerint 3 év múlva kerülhet a tetőkre.

A villanyautó tényleg kevésbé szennyez?

2018. december 21.

Hírek

Gyökeres változást hoz a városi légszennyezettség terén az elektromos autózás. Csakhogy az áram előállítása során is rengeteg káros anyag keletkezik, igaz, nem a belvárosban. Már csak az a kérdés, hogy összességében jobban járunk-e, ha a sűrűn lakott környékektől távol eregetjük bele a levegőbe a környezettudatos közlekedéshez szükséges energia mocskát?

Leveri a fosszilis erőműveket az új rekorder napelem

2018. december 3.

Hírek

Rekordhatékonyságú napelemes energiatermelésre képes egy több mint 3 éven át tartó összeurópai kutatási projekt végterméke. Az új hatásfok-csúcs több mint 41 %-os, de nem csak ezért fontos a bejelentés.

Aranyszendvics robbanthat az energetikában?

2018. szeptember 14.

Hírek

Minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét egy új napelem, amelyet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztettek ki.