Bolygódiétával a túlélésért

2019. január 18.

Hírek

Radikálisan kevesebb vörös hús és finomított cukor, helyette több bab, lencse, zöldség és gyümölcs a fejlett országokban. Napi 2500 kalória elég. Ha nem váltunk étrendet, tönkretesszük a bolygót.

Segít a túlélésünkben a kevesebb marhahús evés

2019. január 7.

Hírek

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet is védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania. Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 %-kal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket – ez a gazdagabb országokban akár 5 % is lehet egy friss tanulmány szerint.

Húsadó kivetését sürgetik brit kutatók és orvosok

2018. november 10.

Hírek

Egészségügyi adó kivetését szorgalmazza a feldolgozott és vörös húsokra egy új oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni. Ha azonban nem tesznek semmit, becsléseik szerint 2020-ra 2,4 millió halál lesz köthető a húsfogyasztáshoz, ami 285 milliárd dolláros egészségügyi költséggel jár.

Vega kényszerjövő?

2018. október 23.

Hírek

Vissza kell vágnunk a húsfogyasztásunkat, ha azt akarjuk, hogy a jövőben mindenkinek jusson enni. Marhahús helyett babfélék és a hüvelyesek.

Kelendőek a luxusárú rovarok

2018. szeptember 28.

Hírek

Ha luxusáron kínálják őket, kelendőbbek a rovarokból készült élelmiszerek, bár általában kétellyel és undorral fogadják az emberek a rovarokból készült ételeket – állapították meg a Berni Egyetem kutatói.

Tényleg nem látnánk a szalonnától az erdőt?

2018. március 2.

Hírek

A globális üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 %-áért felelős az állattenyésztés. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állattenyésztésé a második legkövérebb tortaszelet azon a képzeletbeli kördiagramon, amelyen az látszik, hogy mely szektorok a legnagyobb okozói az üvegházhatású gázok kibocsátásának. Az állattartás nagyobb részben felelős ezért, mint a szállítmányozás és közlekedés összesen.

Tényleg át kell állnunk a rovarevésre?

2018. február 19.

Hírek

Miközben a Föld lakossága negyedének megszokott a rovardiéta, az ökoszisztémáért aggódók közül sokan úgy tartják, ez közel sem elég. Szerintük mindenkinek ízeltlábúakra kellene alapoznia a fehérjebevitele nagy, de legalábbis jelentős részét. Bár az alternatív állatifehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget Nyugaton is, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy… Tovább »

Nem akar megfulladni a szemétben? Íme 3 tanács

2017. szeptember 18.

Hírek

Nem kell egyik napról a másikra Zöld Hőssé válnunk, fokozatossággal is lehetünk tudatosak. Egyszerre mindig csak egy környezetbarát megoldással próbálkozzunk, majd annak rutinná válása után jöhet a következő kis lépés. Cikkünkben három egyszerű tippet mutatunk be.

Eljön a sáskaburger kora?

2017. április 10.

Hírek

A gyorsan fejlődő gazdaságok Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – együttesen a BRICS országok – a világ népességének 40 %-át teszik ki. A jövedelmek emelkedése és a városi középosztály erősödése révén az emberek még több húst fogyasztanak: 2003 – 2012 között, a BRICS országok húsfogyasztása 6,3%-kal nőtt, és a 2022-ig szóló előrejelzések szerint évi… Tovább »