Mesterségesen előállított hús – ez lenne a jövő?

2022. február 18.

Hírek

Egy izraeli székhelyű startup cég azt tűzte ki célul maga elé, hogy a nagyüzemi állattartást olyan bioreaktorokkal váltaná fel, melyek sejt alapú húst képesek előállítani, ellátva ezzel az amerikai fogyasztókat.

Kevesebb húsfogyasztással menthetjük meg a jövőnket

2021. szeptember 15.

Hírek

A hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a vágóállatok etetésére termesztik. A hústermelés felelős az élelmiszeripari üvegházhatású gázok 60 százalékáért – mutatott rá az Illinois-i Egyetem tudósainak tanulmánya.

Az EU-Mercosur egyezmény a környezetpusztító húsipar felemelkedéséhez vezet – Jelentés a brazil húsiparról

2021. április 9.

Hírek

Az európai szupermarketek erdőirtáshoz és emberi jogi jogsértésekhez kapcsolódó húskészítményeket árusítanak, illetve ezen termékek mennyisége jelentősen  növekedni fog az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás elfogadása esetén – derül ki a Föld Barátai Európa jelentéséből, amelyet a Magyar Természetvédők Szövetsége hozott nyilvánosságra hazánkban.

Egyetemi lidércfények – Legyél te is agrárfatalista (butacsirke-verseny)

2020. október 17.

Hírek

Miközben kormány és ellenzéke az egyetlen látványosan ellenálló, a SzFE ügyét habosítja, aközben az ország készülő ’megaegyeteméről’ a Szent István Egyetemről nyár óta nem jelent érdemi hír (lásd pl. Kenesei István ÉS cikke), pedig augusztus 1-től lépett be ez a konglomerátum az integráció folyamatába. Az országot valóban csak a színészmesterség érdekli, és a folyamatosan lepusztuló… Tovább »

A bozóthús és a koronavírus járvány

2020. április 6.

Hírek

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be. Az ENSZ egyik vezetője világszerte betiltaná a vadállatpiacokat.

A világ agrárszemmel 2019

2019. november 8.

Hírek

Gabona „boom”, de csökkenő állati fehérje és banánbetegség jellemezte 2019-et.  Új FAO elemzés az élelmiszertermelési és világkereskedelmi trendekről.

Erkölcsi kötelességünk vegává válni?

2019. május 4.

Hírek

Az ember számtalan okból válhat vegetáriánussá: egészségügyi, ízlésbeli és vallási okai is lehetnek annak, hogy valaki felhagy a húsevéssel. Egyre többen vannak azonban, akik szerint a vegetáriánus táplálkozás nemcsak egy a lehetséges opciók közül, hanem az egyetlen morálisan elfogadható választás. A húsfogyasztás- és termelés környezeti hatásaitól az állatok jólétére vonatkozó megfontolásokig számos érv elhangzik ezekben… Tovább »

A gasztronómiai fenntarthatatlanságot hirdeti az Orbán-kormány

2019. március 21.

Hírek

Európában egyre nagyobb teret nyer a húsfogyasztás csökkentése egészségügyi, állat, és környezetvédelmi szempontból. A nagy ökológiai lábnyomú húsgyártás nem fenntartható, és egyre nő a vörös hús fogyasztás környezeti (k)ára. Egyen több disznóhúst! Ez a magyar hagyomány. Disznóban is minőségi a magyar.

Segít a túlélésünkben a kevesebb marhahús evés

2019. január 7.

Hírek

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet is védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania. Emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 %-kal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket – ez a gazdagabb országokban akár 5 % is lehet egy friss tanulmány szerint.