Vegyszermentesen a tuják kártevői ellen

2024. május 6.

Hírek

Vegyszerek nélkül, csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet a HUN-REN ATK kutatói a tujákat pusztító kártevőkkel szemben – közölték a kutatási hálózat honlapján.

Kirándulók is segítik az inváziós növények terjedését

2023. december 17.

Hírek

A növényi magok hosszútávú terjedésének az ember az egyik leghatékonyabb vektora – írta az Ökológiai Kutatóközpont egy tanulmányra hivatkozva. A ruházat és cipő típusa is jelentősen befolyásolja a növények magjainak a terjedését.

Szépség és szörnyeteg: az inváziós Szosznovkszkij-medvetalp elleni védekezés

2023. október 19.

Hírek

A Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) a Kelet- és Közép-Kaukázusban, a Transzkaukázusban, Északkelet-Törökországban, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban őshonos. Európa legtöbb országába kísérleti céllal került, többek közt takarmánynövényként való hasznosíthatóságát kutatták.

Az invazív fajok világszerte évi 423 milliárd dolláros veszteséget okoznak

2023. szeptember 10.

Hírek

Mára 37 ezer idegen faj jelent meg új környezetben a Földön, ezek közül 3500 veszélyezteti új élőhelyét a termések elpusztításával, őshonos fajok kiszorításával, vízterületek szennyezésével, betegségek terjesztésével, a talaj katasztrófákhoz vezető átalakításával.

Vadonélő mosómedvékre bukkantak egy Budapest környéki erdőben

2023. augusztus 9.

Hírek

Vadonélő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben. Mivel a mosómedve invazív faj, akár a hazai őshonos állatfajokra is veszélyt jelenthetnek.

Balatoni bebírók- inváziós fajok a tó vízrendszerében

2023. március 13.

Hírek

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet filmje példákon keresztül, munkatársai segítségével az inváziók nyomába ered. Megmutatja, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás, hogyan változtatja meg pillanatok alatt a természetes életközösségeket, és hogyan segíti új élőlények elterjedését.

Tüskés invázió

2022. november 9.

Hírek

Magyarország sok részén szaporodnak a kidobott díszkaktuszok. A mindenkinek rossz, de a szívós növények ellen nehéz küzdeni. Sőt! Még a törvények is a betolakodók pártját fogják. A 24.hu Kunbaracson követett egy biológus által vezetett csoportot, akik a környező kaktuszok irtásával töltöttek egy napot, és közben azt is megtudták, miért érzik ilyen jól magukat hazánkban az… Tovább »

5 kilós aligátorteknős volt a balatoni zsákmány

2022. július 12.

Hírek

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki a Balatonból A hím aligátorteknősök akár 30 kiló feletti testtömeget is elérhetnek, az állat Magyarországon inváziósnak számít, természetes ellensége nincs.

Átadták az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

2022. június 16.

Hírek

Budapest hőhullámokkal szembeni sérülékenységének feltárását, az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedésére vonatkozó kísérletes bizonyítékot, valamint a részvénybefektetőknek az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival kapcsolatos viszonyát vizsgálta az a három fiatal kutató, aki az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottság javaslatára, pályázatával elnyerte az akadémiai elismerést.