Búcsú helyett [†Nechay Gábor (1942-2020)]

2020. október 7.

Hírek

Édesapja – †Nechay Olivér (1913-1979) higiéniát tanított nekem Debrecenben, a növényvédelmi szakmérnökin. Ő, egyike volt a DDT hazai 1968-as betiltóinak. Magyarország először döntött így a bolygón. †Nagy Bálint (növényvédelmi ökonómia néven tanított nekem szakmai világlátást) helyetteseként figyelte nem is kevés szkepszissel a hazai agrokemizálást.

2020-tól eltűnik két széles körben használt gyilkos szer

2018. december 12.

Hírek

Thiram és diquate – e két hatóanyagmatuzsálem végleg eltűnik az európai növényvédelemből. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

Növényvédelem az ökológiai gazdálkodásban: káliszappan

2018. március 24.

Hírek

A hetvenes években, amikor a glyphosate kipróbálásra megjelent Magyarországon egy kollegám – aki eredetileg fonálférgekkel foglalkozott – átmenetileg a káliszappanra irányította a figyelmét és különféle kísérletek végzett. A vásárolt barnás színű kenőszappanból készült oldatai hol hatottak, hol nem.

Új tilalmak a növényvédő szerekre

2018. január 5.

Hírek

Változtak 2018-tól a zöldítési uniós szabályozásban a növényvédő szerek használati előírásai. Növényvédő szereket nem lehet használni ökológiai jelentőségű területeken (EFA).

A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség

2017. július 29.

Hírek

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. Egy fertőzött növény akár már egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra. Ilyen lehet például az utóbbi néhány év egyik legveszélyesebb kórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium.

Mennyire kell félnünk a zöldségek gyümölcsök hatóanyag tartalmától?

2017. március 26.

Hírek

500 termelő megkérdezésével végzett felmérést a növényvédőszer-használati szokásokról a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara. Minden ötödik kertművelő bátran túladagolná a növényvédőszert. Az eredmény szerint pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráfér a szakmára a tájékozódás, a fiatalítás és a tévhitekkel szemben a hiteles információforrások követése.

28 milliós méreg hamisítás

2016. szeptember 29.

Hírek

Közérdekű bejelentés alapján tartott ellenőrzést még május végén egy Pest megyei nagykereskedőnél a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az akcióban ezután az országban még 24 helyszínen vizsgálódtak a szakemberek, melynek eredményeként több mint 2600 kg hamis növényvédő szert foglaltak le és további 3 tonna visszahívását rendelték el a NÉBIH ellenőrei. A hamisított termékek forgalmazói több millió forintos… Tovább »

66 milliárdos rekordáron kelt el a Monsanto

2016. szeptember 14.

Hírek

A Bayer és a Monstano bejelentette, hogy aláírták a végleges egyesülési megállapodást. Részvényenként 128 dollárért vette meg a Monsantót a Bayer, ezzel a világ legnagyobb, vetőmagot és növényvédő szereket gyártó cége jön létre.