A transzparencia, mint fenntarthatósági eszköz

2023. augusztus 13.

Hírek

Az éghajlatváltozás kezelése egyre sürgetőbb feladatunk. A Greenpeace szerint Spanyolországban már most olyan súlyos következményei vannak a globális felmelegedésnek, hogy ha nem csökkentjük belátható időn belül a károsanyag-emissziót, az ország a következő 20 évben eléri a 2 ℃-os felmelegedést.

Ha egészségesebben táplálkozunk, azzal egyszerre találhatunk megoldást a klímaváltozásra és a biológiai sokféleség csökkenésére

2022. október 16.

Hírek

Október 16 az Élelmezési világnap. Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.

Betiltja a kamu bolygómentő marketinget Franciaország

2022. április 23.

Hírek

Jövő évtől tilos lesz Franciaországban termékeket “szén-dioxid-semlegesként” hirdetni anélkül, hogy ezt bizonyítani tudná a gyártója. Jól menő szlogen a klímavédelem, viszont a cégek a környezetvédelmi protokolljukat nem tudják sok esetben igazolni.

Visszakúszott a járvány előtti szintre az EU üvegházgáz kibocsátása

2022. február 18.

Hírek

Megközelítette a koronavírus-járvány előtti szintet az Európai Unióban az üvegházhatású gázok kibocsátása 2021 harmadik negyedévében – közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A növekedés nagyrészt a gazdasági fellendülés hatásának tudható be.

A leggazdagabb 10 % termeli az üvegházhatású gázok felét

2021. december 27.

Hírek

Emmanuel Macron kormánya a gázolaj adóját emelte, de a repülésén nem változtatott – progresszív zöld-adózás lehet a megoldás. Az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos társadalmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet a Guardian legújabb írása.

A férfiak környezetszennyezőbbek a táplálkozásban

2021. november 24.

Hírek

Az átlagos férfiétrend 41 %-kal vezet több széndioxid kibocsátáshoz, ami jórészt a nagyobb húsfogyasztás és a több alkohol számlájára írható. A nyugati országokban a vegetáriánus étrend nagyjából harmadával olcsóbb, mint az átlagos étrend, ami cáfolja, hogy a növényi étrend a kiváltságos középosztály privilégiuma.