Íme a nagy brüsszeli döntés, ami megmentheti az európai nap- és szélerőmű gyártókat

2024. május 31.

Hírek

Elfogadták május 27-én az uniós tagállamok a zöld átállás egyik kulcsfontosságú rendeletét, amely megmentheti az európai nap- és szélerőmű gyártókat, hiszen fontos támogatási keretet jelent az ilyen gyártókapacitások megmaradása, illetve kiépülése számára. A cél az, hogy 2030-ra az EU saját maga állítsa elő a tiszta technológiás berendezések 40%-át, ezzel erősítve az európai ipart az amerikai… Tovább »

Lassuló dinamika, széthúzódó mezőny: hogy is áll a globális CO2-emisszió?

2024. április 6.

Hírek

Noha tavaly a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint újabb történelmi csúcsra kapaszkodott a globális széndioxid-kibocsátás, az előző évhez viszonyított 1,1 százalékos növekedésben lassulás tapasztalható: a 2022-es emissziós érték még 1,3 százalékkal haladta meg 2021-es szintet.

700 ezer benzines autó évi szennyezésének megfelelő metánszivárgás Kazahsztánban

2024. február 17.

Hírek

A legsúlyosabb metánszennyezéssel károsította a légkört egy kazahsztáni metánszivárgás tavaly, miután 125 ezer tonnányi földgáz került a légkörbe egy szén-hidrogén lelőhelyen történt robbanást követően. A szennyező anyag több mint fél éven át, 2023. június 9. és december 25. között ömlött a légkörbe.

A gyilkos fosszilis ipar

2023. december 6.

Hírek

Megúszni gyilkosságot, amit mindannyiunk szeme előtt követnek el? Úgy tűnik, lehetséges. Van egy iparág, amely emberi életek százezreinek a kioltásáért felelős világszerte, mégis zavartalanul folytathatja a tevékenységét. Ez a fosszilis ipar. Rekordmagas lesz idén a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális CO2 kibocsátás.

A transzparencia, mint fenntarthatósági eszköz

2023. augusztus 13.

Hírek

Az éghajlatváltozás kezelése egyre sürgetőbb feladatunk. A Greenpeace szerint Spanyolországban már most olyan súlyos következményei vannak a globális felmelegedésnek, hogy ha nem csökkentjük belátható időn belül a károsanyag-emissziót, az ország a következő 20 évben eléri a 2 ℃-os felmelegedést.

Ha egészségesebben táplálkozunk, azzal egyszerre találhatunk megoldást a klímaváltozásra és a biológiai sokféleség csökkenésére

2022. október 16.

Hírek

Október 16 az Élelmezési világnap. Enni mindnyájunknak kell, jókat enni mindannyian szeretünk. Élelmiszer-fogyasztásunk meghatározó szerepet játszik egészségi állapotunkban, mezőgazdasági termelésünkkel pedig évezredek óta alakítjuk a tájat, ami körülvesz bennünket. Nem mindegy hát, hogy mit eszünk és élelmünket honnan szerezzük be.