A magzat káros vegyianyag-terhelése nem csak onnan jön, ahonnan gondolták

2024. február 5.

Hírek

Nem csak az anyákon múlik, hogy gyermekük már magzati korban mennyi vegyi anyag hatásával találkozik. Egy új kutatás szerint az apák gyermekeiknek, sőt és még unokáiknak is átörökítik, ha szervezetük vegyi anyagokkal szennyeződött. Jelenleg 350 ezer féle vegyi anyag van forgalomban. Egyre inkább függünk az ember által előállított vegyi anyagoktól, miközben túl keveset tudunk azok… Tovább »

Így okozza a szennyezés a termékenyítőképesség romlását

2023. március 30.

Hírek

Világszerte nő a terméketlen emberek aránya, s miközben sok szó esik a női meddőségről, jóval kevesebbet hallani a férfiak között szinte járványszerűen terjedő állapotról. Kutatások szerint a férfiaknak már 7 %-a terméketlen.

A Kormányhivatal tagad, pedig a mérések jelentős szennyezést mutatnak az Illatos úton

2023. február 2.

Hírek

A Ferencvárosi Önkormányzat friss mérései bizonyítják, hogy olyan az emberi egészségre káros veszélyes hulladékok vannak az Illatos úti telephely pincéjében, amely anyagokkal a környék talajvize is szennyezett.  A Pest Megyei Kormányhivatal mégis levélben kérdőjelezte meg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a veszélyes hulladék létezését és a szennyezés veszélyét.

Az amerikai kozmetikumok tele vannak az EU-ban már betiltott mérgező vegyszerekkel

2019. május 22.

Hírek

Nagyjából 1300-féle olyan, potenciálisan ártalmas anyagot használnak fel az USA-ban teljesen hétköznapi fogyasztási cikkek gyártásához, melyeket az Európai Unió már betiltott. Az európai szemmel kockázatos termékek között kozmetikumokat, fogkrémeket, de gyümölcsleveket és sajtokat is találni. Az egészséget veszélyeztető összetevők az uniósnál sokkal puhább amerikai szabályozás miatt kerülhetnek be a termékekbe.

TNT szivárog az Északi-tengerbe a belga partoknál

2019. március 6.

Hírek

Az első világháborúban – mintegy 3 négyzetkilométeres területen – tengerbe dobott 35 ezer tonna lőszerből TNT (trinitrotoluol) szivárog a belgiumi Knokke-Heist üdülőváros partjainak közelében – közölte a Belga Királyi Természettudományi Intézet jelentésére hivatkozva a belga sajtó.

28000 szeres határérték-túllépés is mérhető volt Baranya megyében

2019. január 9.

Hírek

A volt Budapesti Vegyiművek által okozott szennyezés veszélyezteti a környék vízbázisait. Az adatok sokkolóak: a határértékek több ezerszeresében találhatóak mérgek Garé és Hidas térségében- derült ki a Greenpeace által kiperelt dokumentumokból. A zöldhatóság tehetetlen.

Az EU mezőgazdasági biztosa kiállt a glifozát mellett

2017. április 28.

Hírek

Az Európai Bizottság még nem döntött a növényvédő szer hatóanyag engedélyének megújításáról, ugyanakkor a mezőgazdasági biztos a glifozát 10 évre szóló engedélyezését vetette fel.

Mikor robban a kiskunhalasi méregbomba?

2016. augusztus 10.

Hírek

Kiskunhalas határában talán még a budapesti Illatos útinál is elhanyagoltabb állapotban tárolnak nagy mennyiségű veszélyes hulladékot – figyelmeztetett a Greenpeace, a helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány és a Csemete Egyesület. A Kormányhivatal szerint minden rendben, miközben a Greenpeace a vizsgált 14 fém és félfém komponens közül 9 esetében a határérték akár 11-szeresét mérté.