Hirdetés
(X)

A minőségi alapanyagok nemcsak a zöld vagy éppen high-tech irodák, netán a küszöbön álló szabályozásváltozásnak megfelelő alacsony energiafelhasználású lakóházak építésének elmaradhatatlan elemei. Egy tetőtér beépítésénél az energiatakarékosságért részben felelős nyílászárók megválasztása kulcskérdés, és a minőségen túl szakszerű beépítésük még inkább. A Roto 100%-ban újrahasznosítható műanyag tetőablakainál a tervezői-kivitelezői, de a gyártói-felhasználói törekvés is megtalálható.

A tudatos lakásfelújítók és építkezők számára ma már nem az ár az egyetlen döntési szempont, például egy ablak esetén: az energiamegtakarítás, sőt az építőanyag minősége és környezetbarát felhasználása, összetétele is számít. A környezet védelme már nem egy utópisztikus elképzelés, egyre többeket érdekel a megvalósítás folyamata is. Az alacsony energiafelhasználás azonban – sok más tényező mellett – az építőanyagok felhasználása terén két összetevőből áll: a minőségi alapanyagokon túl a szakszerű beépítésen is sok múlik. Egy tetőtér is lehet a lakás zöld pontja, főleg a környezetbarát és újrahasznosítható Roto tetőtéri ablakokkal.

Még nem is olyan régen a fa nyílászárók jelentették az egyetlen megoldást, mivel a műanyag ablak minősége nem biztosította a megfelelő értékeket: „az olcsó húsnak híg a leve” mondás jellemezte gyakran az ablakokat. Az utóbbi évtizedben a műanyag ablakok népszerűsége jelentősen növekedett, ebben azonban nem kifejezetten árfekvésük volt a kulcs. A fejlesztések eredményeképpen jelentősen tartósabb nyílászárók készülnek ma már, amelyek hőszigetelő képessége is kiemelkedőnek mondható, műszaki és esztétikai tulajdonságaikkal pedig messzemenőkig megfelelnek a 21. század követelményeinek. Egy tetőtérnél általános problémának számít az energiavesztés szempontjából, hogy elöregedettek az ablakok, nem megfelelő a hőszigetelés vagy korszerűtlen a beépítés. A most aktuális lakásfelújítási programmal a tetőtér modernizálása is elérhető közelségbe került, a felújítás során mindenképp érdemes a tetőtéri ablakokat is górcső alá venni.

Szakszerű beépítés a sikeres ablakcsere kulcsa

A fa ablakok mellett érvként eddig az alapanyag környezetbarát jellege és energiafelhasználása szerepelt, azonban a Roto műanyag tetőablakai már 100%-ban újrahasznosítható alapanyagokból készülnek, megállják helyüket a fa alternatívájaként. Egy műanyag ablak is lehet minőségi, de érdemes utánanézni az ablakok műszaki adatainak is. Ha fa-műanyag ablakot választunk, amelynek magja műanyag burkolatú fa, akkor stabilitása és jó szigetelőképessége az előnye, de a beépítés során alkalmazott átmenő csavarok megsérthetik a bevonatot, illetve a burkolat alatt nedvesedhet, bepenészedhet a fa, ami a hátránya egy ilyen típusú ablaknak – persze ez is főleg a nem minőségi gyártótól vett ablak esetén jelent igazi veszélyt.

A Roto műanyag tetőtéri ablakok típustól függetlenül több légkamrás műanyag profilból készülnek, beépítésükhöz nincs szükség átmenő csavarokra, így a profilba nem hatol nedvesség, és nem rontja az ablak hőszigetelő képességét sem.Egy másik elterjedt tévhit szerint az üvegrétegek száma és minősége a döntő, ami az energia- és pénzpazarló tetőterek okozta hővesztést megoldja. A minőség valóban fontos, de az egymáshoz hasonló hőszigetelési értékekkel rendelkező szerkezetek szakszerű beépítése még inkább. Olyan ablakot érdemes választani, amelynél a tokszerkezet hőszigetelt, illetve csatlakozása a tetőhöz megoldott. A tetőtéri ablakok tokszerkezete ugyanis kiemelkedik a tető szigetelésének síkjából, így oldalról is védelemre szorul. A Roto tetőtéri ablakai Hőszigetelő Csomaggal ellátva biztosítják a körbefutó szigetelést, ami a tok felső síkjáig ér, megakadályozva a hőhíd kialakulását, és ezen felül a párazáró fóliával még hatékonyabb a védelem.

Egyszerűen: szép és működik

A fa ablakok amellett, hogy megjelenésükben esztétikusak, a funkciók terén is hatékony megoldásokkal kecsegtetnek az energiatakarékosság jegyében. A háznak/lakásnak azonban vannak olyan pontjai, ahol érdemes inkább műanyag ablakot választani, mint amilyen egy párásabb fürdőszoba, konyha. A műanyag ablakokat egyszerűbb karbantartani, tisztítani és mindemellett tartós is. A természetes fa megjelenés fahatású dekorfóliával is elérhető, ha otthonunk stílusához ez jobban illeszkedik – megjelenésében a fához hasonló, de garantálja a műanyag ablakok előnyeit.

Többféle kiegészítő is elérhető a Roto kínálatában, ami az energiatakarékosságot szolgálja, mint például a hővédő roló, mely lehet manuális és elektromos is. Az utóbbi esetén a szükséges energia akár a hozzáépített napelem segítségével is kinyerhető. A nyári hónapok kellemes otthoni légköréhez döntően hozzájárul a hatékony hővédelem: a sűrű szövésű, műanyaggal bevont, üvegszálas anyagú hővédő roló véd a túlzott hőhatás ellen. Megszűri a fényt, mielőtt felmelegítené az üvegfelületet, kellemes lakóklímát biztosít sötétítés nélkül.

A Roto műanyag termékei nemcsak esztétikusak, de 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készültek, hozzájárulva a hosszútávú energiatakarékos működéshez a környezetbarát szellemiség jegyében.

További információ a Roto oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás