Hirdetés
Forrás: NRGreport

Európa legerősebb atomreaktora most kezdte meg a rendszeres energiatermelést Finnországban. A tervezettnél 14 évvel tovább tartott, de az Olkiluoto 3 reaktor komoly lökést ad az északi ország villamosenergia-önellátásának. Az 1600 megawattos, költséges reaktor 2022 márciusában csatlakozott a finn nemzeti áramhálózathoz. A több mint egy évig tartó tesztfázis után április 16-án indította be a rendszeres termelést.

A támogatók szerint az új reaktor segít Finnországnak elérni szén-dioxid-semlegességi célkitűzéseit. Emellett növeli az energiabiztonságot egy olyan időszakban, amikor az európai országok csökkentették a Finnországgal szomszédos Oroszországból származó kőolaj és földgáz mennyiségét – írja az Euronews.

„Az Olkiluoto 3 termelése stabilizálja a villamos energia árát, és fontos szerepet játszik a finn zöld átmenetben” – mondta Jarmo Tanhua, az üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatban. A vállalat hozzátette, hogy „Európa legnagyobb atomerőművi blokkjának áramtermelési volumene jelentős mértékben járul hozzá a tiszta, hazai termeléshez”. Az Olkiluoto 3 jelenleg az ország villamosenergia-termelésének mintegy 14 százalékát állítja elő, és a TVO szerint „legalább a következő 60 évig” üzemben marad.

Miért csúszott ennyit Finnország új atomreaktora?

Az Olkiluoto 3 építése 2005-ben kezdődött, és négy évvel később kellett volna befejeződnie. A projektet azonban számos technológiai probléma hátráltatta, amelyek pereskedéshez vezettek. Finnországban utoljára több mint négy évtizeddel ezelőtt helyeztek üzembe új atomreaktort. Az Olkiluoto 3 több mint 15 év után az első új reaktor Nyugat-Európában.

Ez az első új generációs EPR, azaz európai nyomástartó reaktor, amelyet Európában üzembe helyeztek. A hatalmas reaktort a francia Areva és a német Siemens közös vállalkozásában fejlesztették ki. Elsősorban a biztonsági aggályok miatt az atomenergia továbbra is vitatott kérdés Európában. A finn reaktor beindítása egybeesik azzal, hogy Németország szombaton leállítja utolsó három atomerőművét.

Mennyibe került az Olkiluoto 3?

Szakértők az Olkiluoto 3 végső árát 11 milliárd euróra (12 milliárd dollár) teszik, ami majdnem háromszorosa az eredetileg becsültnek. Finnországban jelenleg öt atomreaktor működik két erőműben, amelyek a Balti-tenger partján találhatók. Ezek együttesen az ország villamosenergia-szükségletének több mint 40 százalékát fedezik.

A konzervatív Nemzeti Koalíciós Párt, vagyis az NCP, amely megnyerte az április 2-i finnországi parlamenti választásokat, még tovább akarja növelni az 5,5 milliós ország atomenergiából származó energiájának arányát. Az NCP vezetője, Petteri Orpo, Finnország várható új miniszterelnöke a választási kampány során azt mondta, hogy az új kabinetnek az atomenergiát kell „a kormány energiapolitikájának sarokkövévé” tennie.

Nyitókép: a finn Olkiluoto3 OL3 atomerőmű madártávlatból kép: Tapani Karjanlahti / AFP

Kapcsolódó anyagok:

A Paksra tervezett atomblokk kudarca – újabb 4 év csúszás Finnországban

A koronavírus betehet a finn atomenergetikának is

Beindult Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban

Csak mítosz az atomerőművek nulla-közeli környezetszennyezése

Hivatalos: Paks 2 építése késni fog – ezzel megkezdődött a drágulása

Meghibásodott a turbina, fejreállt az új finn atomerőmű

Még el sem kezdődött, de már véget is ért a nukleáris reneszánsz

Még többet ráfizethetünk a paksi atomra

Orbán szerint diszkriminálják az atomenergiát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás