Hirdetés

21,97 százalékos jelenleg a brazil erdőirtás, ami 2006 óta a legdurvább arány. Érdekes lesz ezekkel a számokkal nekiállni az ENSZ klímakonferenciáján tett ajánlásoknak, miszerint 2030-ig teljesen leállítják a deforesztációt az országban is.

Novemberben mindenkit meglepett, amikor Brazília is aláírta az erdőirtás befejezéséről szóló vállalást az ENSZ klímakonferenciáján, a COP26-on. Két dolog miatt is váratlan húzás volt ez: az egyik nyilvánvalóan az, hogy a brazil erdőirtás nagyjából páratlan mértékű, és folyamatosan rekordokat döntöget, a másik pedig az, hogy az ország elnöke, Jair Bolsonaro finoman szólva sem a természetvédelem szeretetéről híres. Az államfőre jellemző, hogy magánkézbe adja az Amazonas esőerdejének darabjait profitszerzés céljából, és az is, hogy nem állítja meg a szegényebb gazdák illegális erdőirtását sem. Mindezek tudatában óriási lépés volt az, hogy Brazília is csatlakozott a vállaláshoz.

Ha az ország tényleg komolyan gondolja a megfogadott határidőt, rengeteg munkára lesz szüksége, hogy 2030-ig valóban lemondjon az erdőirtásról – jól példázza ezt az is, hogy 2020-2021-ben rekordmagas arányban folyik a fakitermelés az országban, jelenleg 21,97 százalékos az erdőirtás az országhatárokon belül. Legutóbb ilyen rossz a helyzet csak 2006-ban volt. 2020 augusztusa és 2021 júliusa között 13 235 négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el Brazíliából.

Az INPE, vagyis a brazil űrkutatási hivatal műholdas mérései alapján az illegális erdőirtás továbbra is virágzik az országban. A COP26-on a brazil delegáció mindent megtett, hogy elhitesse a világgal: az ország védi az Amazonas medencéjét, az INPE szerint azonban teljesen tisztában voltak ezekkel a friss adatokkal. Ez megkérdőjelezi, mennyire gondolták komolyan a 2030-as határidővel záruló erdőirtás eltörlésére vonatkozó vállalást. Az országhatárokon belül már negyedik éve növekszik az erdőirtás mértéke.

erdőirtás Amazonas Brazília Kép: Staffan Widstrand/ WWF

2020-ban például 10 851 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki, ez 7,1 százalékos növekedést mutatott a 2019-es adatokhoz képest. 2019-ben 34,4 százalékot nőtt az erdőirtás mértéke, 2018-ban pedig 8,5 százalékot ugrott az előző évi adatokhoz képest.

Az Amazonas esőerdeje nagyon fontos szerepet játszik a klímaváltozás megfékezésében, hiszen képes szén-dioxidot elnyelni a levegőből. Az ilyen természetes szénelnyelők az egyik legfontosabb fegyverünket jelentik a globális felmelegedés elleni harcban. Kutatások már most pedzegetik, hogy az Amazonas lassan nem szénelnyelő, hanem szénkibocsátó lesz a brutális mértékű fakitermelés miatt – ha ez megtörténik, az olyan láncreakciókat vonhat maga után, ami lehetetlenné teszi, hogy lelassítsuk a klímaváltozást.

Az ENSZ klímakonferenciáján megfogadott, erdőirtás megfékezésére tett vállalást gyakorlatilag lehetetlen lehozni Brazília nélkül, ahol az Amazonas-medence esőerdejének jó része található. Az elmúlt években Jair Bolsonaro arra ösztönözte a bányászokat és a mezőgazdasági dolgozókat, hogy fokozzák tevékenységüket az esőerdőben, ezt az álláspontját a világ minden tájáról bírálták. Kormánya most azt mondja, hogy eltökélt szándéka a világ legnagyobb esőerdőjének védelme, de az adatok továbbra is ellentmondanak ezeknek az állításoknak. Forrás: IFL Science

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás