A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Három hónap alatt 223 bálnát ejtett el az a japán halászflotta, ami a napokban tért haza Simonoszeki kikötőjébe. A három hajóból álló flotta volt 31 év után az első kereskedelmi célú vadászflotta Japánban.

A japán halászati hivatal fő bálnavadász flottája még júliusban indult el, nem sokkal az ország Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból való kilépése után. Az idei kvótában 232 bálna elejtését tervezték, a hajó végül 1430 tonna fagyasztott bálnahússal tért vissza a kikötőbe.

Az álszent gyilkolás mérlege: 187 TRÓPUSI BÁLNA, 25 TŐKEBÁLNA és 11 CSUKABÁLNA. Azonban ez a szám kevesebb a tavalyinál: 2018-ban az akkor még tudományos célúnak nevezett bálnavadászatról 670 tonnával több hússal tértek haza a hajók az Antarktisz vizeiről.

Taku Eto mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszter szerint „csodálatos, hogy ilyen jó kezdést hozott” a kereskedelmi halászat újraindítása, amit továbbra is támogatni fog a kormány.

Nemrég ettem rántott bálnát, évek óta először, és kiemelkedően finom volt– mondta Eto az AP-nek, és reméli, hogy előbb-utóbb egyre többen esznek majd újra bálnahúst. Manapság a húsféléből évente kb. 4000-5000 tonna fogy a japán halászati hivatal adatai szerint, ami a töredéke az 1962-es 223 ezer tonnás csúcsnak.
A II. világháború után volt a legnépszerűbb a bálnahús, azóta viszont a helyét más húsfélék foglalták el.

2018 decemberében jelentette be Japán kilépését a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból, hogy újra kereskedelmi célú vadászatot folytasson, az erről szóló határozat pedig idén július 1-én lépett életbe.

nyitókép: bálnavadászok Koichi Kamoshida Getty Images Hungary

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek