Hirdetés

Thiram és diquate – e két hatóanyagmatuzsálem végleg eltűnik az európai növényvédelemből. A tirám főleg vetőmagkezelésre használt gombaölő hatóanyag, míg a dikvátot tartalmazó gyomirtókat elsősorban állományszárításkor alkalmazzák.

A thiram (TMTD) és a diquat hatóanyagok engedélyének megújítását az Európai Bizottság elutasította – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivata (NÉBIH)  honlapján, s ez újabb bizonyíték az európai élelmiszer-biztonság szigorodásáról.

A thiram gombaölő hatóanyag egyike a legrégibben forgalomban lévőknek. Már 1962-ben, ameddig az engedélyezés könnyedén vissza tud tekinteni használhatták hazánkban. Sőt, 1942-ben vált ismertté a DuPont szabadalmából. Már igen régen generikus gyártású, ma Flowsan, Royalflo és Tiuram nevű készítményei vannak a hazai piacon. Főként csávázásra használják, csirakori gombás betegségek ellen.
Állománykezelésre is alkalmazható azonban például szürkepenész (szőlő és szamóca) és varasodás (alma és körte) ellen. Régóta tudjuk, hogy szükségtechnológiaként használható, mert toxikológiai értelemben elavult hatóanyag. Mutagén, teratogén és immunmoduláns. Különösen a teratogén hatása emelhető ki, hiszen három gerinces állatfajon (egér, hörcsög és nyúl) mutattak ki a magzati fejlődés során zavarokat. Hormonmoduláns hatása is kivizsgálás alatt áll, amennyiben az ösztrogén-szabályozás területébe avatkozhat. Az EU legkorábban kivizsgálásra kijelölt hormonmoduláns vegyületei közé sorolták be. A thiram hatóanyagú permetezőszerek 2019. április 30-ig, míg a csávázószerek július 31-ig forgalmazhatók.

A diquate dibromide tartalmú totális gyomirtót elsősorban arankairtásra és állományszárításra alkalmazzák. Hazánkban 1964-től használható. A hatóanyagot 1958-ban szabadalmaztatta az ICI. Ma a régi Reglone (Syngenta) néven is kapható, de persze más, új neveken is. A diquate mutagén, teratogén és immunmoduláns hatása úgyszintén ismert. Sebzett bőrön át is felszívódik és súlyos mérgezést okozhat.
A diquate szerkezeti rokona a hírhedt ’Piszkos Tizenkettőből’ – amit az egész Földön betiltottak – a paraquate dichloride (ICI) hatóanyagnak (Gramoxone), amelynek öngyilkossági célra való használata terjedt el. A probléma ezzel a hatóanyaggal az, hogy fogyasztás után a mérgezés hatása nem fordítható vissza; nincs ellenszere. E hatóanyag hatása a pajzsmirigy által termelt hormonokra is ismert és az EU listáján is szerepel ennek kivizsgálása. A diquate dibromide hatóanyag 2019. november 4-ig forgalmazható.



A két hatóanyag felülvizsgálatára azért került sor, mert lejárt az engedélyük. A megújítás elutasításáról – a tagállami szavazatok minősített többségének hiányában nem kerülhetett sor. Ilyenkor saját hatáskörben dönt az Európai Bizottság. A döntéshozási mechanizmusnak ezt a formáját már többen felvetették.

A thiram-mal csávázott vetőmagokat 2020. január 30-ig lehet elvetni, a diquate dibromide készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4. A türelmi idők letelte után az EU területén nem lehet majd forgalomba hozni és felhasználni azokat a készítményeket, amelyek e hatóanyagokat tartalmazzák.

A csávázószer kivezetése a gyakorlatból minden bizonnyal komolyabb zökkenők nélkül történik majd meg. A diquate kivezetésével viszont a betakarítás előtti állományszárítás legfontosabb hatóanyaga szűnik meg, s ez a glyphosate hatóanyaggal sem lesz esetleg pótolható, hiszen a felhasználásának szigorítása valószínűleg ezt a területet érinti leginkább. A fogyasztók azonban az állományszárítási technológiával jól járhatnak, hiszen ezekben a termékekben a szermaradék előfordulásának az esélye megnő, s diquate esetében a bróm rész különösen sokszor emlegetett ellenérv- írta Darvas Béla ökotixikológus prof.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás