Hirdetés
Roszatom sajtóközlemény

Hetven évvel ezelőtt az oroszországi Obnyinszk városában helyezték üzembe a világ első atomerőművét. Noha az 5 MW nemcsak mai, de akkori mércével mérve is kis teljesítménynek számított, a világ első atomerőművének elindítása korszakos jelentőségű volt, miután először állították a világon az atomenergiát az energiatermelés szolgálatába.

A jeles évforduló alkalmából a Kaluga megyei Obnyinszkban nemzetközi szakmai ifjúsági fórum zajlott egyetemisták, doktoranduszok és az atomenergetikában tevékenykedő fiatal szakemberek részvételével – száz ország képviseletében több mint 500 fiatal vesz részt az Obninsk NEW fórumon. A résztvevőket a helyszínen köszöntötte Dmitrij Csernisenko orosz miniszterelnök-helyettes és videóüzenetet intézett a fiatal atomenergetikai szakemberekhez Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója valamint Sama Bilbao y León a Nukleáris Világszövetség (WNA) főigazgatója.

Az esemény alkalmából megnyitotta kapuit a világ első atomerőművét bemutató felújított múzeum. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: az Obnyinszki Atomerőmű 1954 június 26-i üzembe helyezésével kezdetét vette az atomenergia békés célú felhasználása. Az akkori és a későbbi projektek alapozták meg a mai atomenergetikát, a nagy teljesítményű atomerőművek illetve a kis teljesítményű társaik, a hajóreaktorok fejlesztését, az izotópgyártást és az új anyagok létrehozását.

„Most, a hetvenéves évforduló idején az akkorihoz hasonló áttörés küszöbén áll az atomenergetika – zajlik a világ első 4. generációs atomerőművének építése Oroszországban, amely a 2030-as évek elején lehetővé teszi a nukleáris üzemanyagciklus zárását. Ennek köszönhetően a földi uránkészletek rendelkezésre állásának időtartama megsokszorozódik” – mondta Alekszej Lihacsov megemlítve a jövő fejlesztés alatt álló energiaforrását, a fúziós reaktort is.

Az évfordulós rendezvény alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Grigorij Trubnyikov, az Egyesitett Nukleáris Kutatóintézet igazgatója megállapodást kötött a perspektivikus atomenergetikai berendezések kifejlesztése, illetve a meglévő technológia modernizációja terén folytatott együttműködésről-írta a Roszatom sajtóközleményében.

Obnyinszk Oroszország. A világ első atomerőmű 1957 – es fotó TASS

Háttér:

A világ első atomerőművének építéséről 1949-ben született szovjet kormányhatározat, majd 1952-ben kezdődött meg az építkezés. A grafit moderálású, csatorna típusú,100 atmoszféra nyomás alatti víz hűtőközeggel működő 5 MW teljesítményű reaktort a korábban plutónium termelésére használt reaktorokkal szerzett tapasztalatok alapján tervezték meg. A projekt tudományos vezetője Igor Kurcsatov akadémikus, a szovjet atombomba atyja, főkonstruktőre Nyikolaj Dollezsal volt. Az AM-1-es reaktor neve rövidítés – az orosz „Békés Atom” szóösszetételből származik. Mindössze 3,5 év alatt épült fel az atomerőmű a „B laboratóriumnak” nevezett területen, ahol ma a Roszatomhoz tartozó Fizikai Energetikai Kutatóintézet működik. A világ első atomerőművét a reaktor beindítása után már másnap rákapcsolták a Szovjetunió elektromos hálózatára. Az energiatermelés mellett az első atomerőmű működtetése során szerzett tapasztalatokat felhasználták a reaktorok következő generációinak kifejlesztéséhez. Az AM-1-es reaktort 2002-ben állították le 48 év balesetmentes üzem után, ami 18 évvel haladta meg az első atomerőmű eredetileg tervezett üzemidejét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás