Hirdetés

A palackorrú delfinek tömeges halála júliusban kezdődött: az atlanti csordák vándorlásával folyamatosan délre húzódott, a megbetegedések pedig már Florida partjainál jelentkeznek.

A kanyarószerű vírusnak már 753 áldozata van, ez az eddigi legnagyobb delfinjárvány. Nemrég két bálnafajnál is megtalálták. Három hosszúszárnyú bálna és két törpe ámbráscet, melyeknek már csak sodródó tetemét találták meg, pozitív lett a delfineket gyilkoló vírus tesztjére. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatói egyelőre további vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék, a vírus ölte-e meg ezeket az állatokat, vagy valami más.

„A legtöbb tetem nagyon lebomlott, így nehezebb mintát venni” – mondta Teri Rowles a NOAA egyik kutatója. Több tetemet találtak New York és Delaware környékén is, de egyelőre nincs elég bizonyíték a járványra. Eközben egyre több palackorrú delfin hal meg. Volt már hasonló járvány, amely 1987 augusztusa és 1988 áprilisa között 740 delfint ölt meg. A mostani már átlépte ezt a számot, és egyelőre nincs ellene vakcina. Emberekre szerencsére nem terjed ez a specifikus kanyarószerű vírus- írta az index.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás