Hirdetés

A Duna-Ipoly Nemzeti Park pest-megyei területein található, mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepp tölgyesek állapotának javítását és kiterjedésének növelését tűzte ki célul, amihez az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott pályázati támogatás.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területe alá eső gyep- és erdőterületek természetességének helyreállítására pályázatot nyújtott be és nyert el a VEKOP „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című felhívásra.

A 235 millió forintos (100 %-os támogatottságú) projekt célja a kiemelt közösségi jelentőségű élőhelytípusok védelme és fejlesztése. A támogatás segítéségével a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nagy kiterjedésben visszaszorítja a veszélyt jelentő nem őshonos, invazív növényfajokat. A védett területekről elszállításra kerülnek az illegálisan lerakott hulladékok és lezárásra kerülnek a területek épségét veszélyeztető illegálisan használt autóutak.

Homoki sztyepprét Tóalmáson Vidra Tamás

Hosszú távú cél a természeti értékek hosszú távú megőrzése, a Natura 2000 területeken jelen lévő közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása és helyreállítása.

A fejlesztés eredményeként Csévharaszt, Nagykáta, Nagykőrös, Szentmártonkáta környékén összesen 1336 hektár hatásterületen biztosított a védett élőhelyek természetességének pozitív irányú változása.

Nyitókép: őshonos gyep szentendrei-sziget DINP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás