Hirdetés
hvg hírlevél

A Földön jelenleg mintegy 8,7 millió állatfajt ismerünk, élőt és kihaltat, ezért nem egyszerű azokat elnevezni. Előfordult, hogy a felfedező a családtagjáról keresztelte el. A már kihalt, kistermetű növényevő dinoszaurusz például azért kapta a Leaellynasaura nevet, mert a maradványaikat 1989-ben kiásó ausztrál paleontológus házaspár lányának keresztneve Leaellyn.

Van, hogy híresség neve szolgál forrásként, ilyen a pókfélék közé tartozó Pheidole harrisonfordi, amely az amerikai kontinens trópusi övezeteiben él. Az Agra schwarzeneggeri bogár pedig azért kapta a nevét, mert a lábai az osztrák testépítőből lett hollywoodi filmsztáréhoz hasonlóan izmosak.
A 2017-ben felfedezett molylepkeféle a sárgásfehér színű feje miatt lett Neopalpa donaldtrumpi.
Természettudósok becslése szerint minden ötödik állatfaj valamilyen élő – esetleg kitalált – személy nevét viseli, Trumpról például egy olyan, Panamában fellelt, kicsi, vak kétéltűt is elneveztek, amely leginkább a föld alatt él (Dermophis donaldtrumpi). Mellesleg a klímaváltozás miatt a kihalás fenyegeti. A névadás évszázadai alatt születtek ma már kínos elnevezések is. Ilyen a kizárólag Szlovéniában élő barlangi bogár, az Anophthalmus hitleri. Oskar Scheibel, a Balkánon kutató osztrák amatőr entomológus 1933-ban az abban az évben német kancellárrá kinevezett náci vezér iránti tiszteletből választotta a nevet, amiről Adolf Hitler is tudomást szerzett, és köszönőlevéllel viszonozta.
A Black Lives Matter mozgalom kapcsán pedig az USA-ban felfedezték, hogy több faj is a déli konföderáció vezetőinek a nevét viseli, amiket épp úgy el kellene távolítani, mint az amerikai katonai bázisokról.

A Nature szaklap oldalán megjelent tanulmány azt javasolja, hogy az állatok (és növények) elnevezéséből vegyék ki az emberi neveket, nemcsak a vállalhatatlanná letteket, hanem az összeset. Az állatfajok katalogizálásáért felelős International Commission on Zoological Nomenclature és a növényekét végző The International Association of Plant Taxonomy viszont tartja magát ahhoz, hogy egy már meglévő elnevezést csak tudományos okokból változtatnak meg. Úgy vélik, ha szelektálva válogatnak, abból végeláthatatlan vita lenne, és épp úgy káoszt okozna a terminológia rendszerében, ahogy az emberi nevek teljes eltüntetése.

A vita >>>

Nyitókép: Vizerskaya E+ a Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás