Hirdetés
LMP sajtóközlemény

Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatása szerint a Fidesz-kormány ellenezni fogja az Európai Bizottságnak az európai villamosenergia-piac reformjára vonatkozó javaslatát. A reform célja, hogy a fogyasztói számlák kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, és megvédje a fogyasztókat a jövőbeni árkiugrásoktól, piaci manipulációktól.

A javaslat ezen kívül segítené a megújuló energiaforrások integrációját és az energiaközösségeket.
Szijjártó indoklása szerint az Európai Bizottság el akarja venni a tagállamok jogát a rezsitámogatások meghatározására. Valójában a Bizottság csak az árampiaci árak meghatározását kialakító mechanizmust hozná uniós szinten egységes rendszerbe. A magyar érdek a valódi rezsicsökkentés lenne, masszív épületenergetikai felújításokkal, megújuló energiával, az energiafüggetlenségünk megteremtésével. A rezsiköltségek ugyanis egyetlen fillérrel sem lettek olcsóbbak a Fidesz kormányzása alatt, csak a kormány az adónkból finanszírozza egy jelentős részét. A valóság az, hogy  2022. és 2023. folyamán az ország 8000 milliárd forintot, két teljes paksi erőmű árát veszít el a magas import energiaárak miatt. Ez az ablakon kidobott pénz nagyrészt Moszkvába áramlik, pedig ha a kormány már 2010-ben elkezdte volna az LMP – Magyarország Zöld Pártja által következetesen javasolt energiatakarékossági és megújuló energia programot, akkor ezt a pénzt ki sem kellene fizetni, és a rezsiköltségek stabilan, és a mindenkori kormányzati szándéktól függetlenül alacsonyak lehetnének.

A Fidesz-kormány sajnos még 13 év késéssel sem próbálja csökkenteni a magas költségeket okozó import fosszilis energiától való súlyos függést, hanem még tovább növeli azok részarányát, és akadályozza Európát is a független, elsősorban megújuló forrásokra alapuló energiapiac megteremtésében. Ezt támasztja alá az is, hogy a költségvetési vitában újra elutasította a kormánytöbbség az LMP épületenergetikai felújításra irányuló javaslatát.
Orosz gázra tehát van pénz a Fidesz szerint, energiahatékonyságra továbbra sincs szükség.

LMP sajtóközlemény

Nyitókép: Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapest 2021 aug. 24. kép: Kisbenedek Attila

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás