Hirdetés

A forgalmas utak közelében élők nagyobb eséllyel vannak kitéve az időskori demencia veszélyeinek – ezt állapította meg egy friss kutatást, amit a Lancet brit egészségügyi lap publikált.

A kutatók nagyjából 2 millió ontariói (kanadai) lakos adatait követték 2001 és 2012 között, ez alapján jutottak arra, hogy a légszennyezettség és a zaj is hozzájárulhat az agyi teljesítmény súlyos romlásához. Az adat persze nem magyarázza meg a betegség kialakulásának okait; de a forgalmas útvonalak közelében élő demenciás esetek nagyjából 10 százaléka függhet – összefügghet ezekkel a körülményekkel- írta a BBC.

Azok közt például, akik 50 méteren belül laknak egy főútvonalhoz képest, 7 százalékkal magasabb a megbetegedések aránya, mint akik 300 méternél messzebb. 100 méteren belül 4 százalékos, 200 méteren belül 2 százalékos ez a mutató.

A kutatók szerint a zaj, az ultrafinom részecskék, nitrogén-oxidok vagy akár a gumiabroncs kopásakor keletkező anyagok felszabadulása is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Egyébként világszerte nagyjából 50 millió ember él a betegséggel. Via 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás