A rovat kizárólagos támogatója

Az Extinction Rebellion Magyarország a Formula 1 hétvégi Magyar Nagydíja ellen tiltakozott a budapesti Ritz-Carlton hotel előtt. Az XR aktivistái a szálloda támogatásával kiállított versenyautóknál transzparensekkel tartott ülődemonstrációt. Az akcióval a rendezvény környezetkárosító hatásaira hívták fel a figyelmet.

Ahogy az lenni szokott, idén is megrendezésre került a Formula 1 magyar körversenye, immár 38. alkalommal. A rendezvényt július 21. és 23. között tartották a Hungaroringen.  Az Extinction Rebellion aktivistái a Magyar Nagydíj reggelén a pilótáknak is otthont adó Ritz-Carlton hotel előtt demonstráltak, felhívva a figyelmet arra, hogy a Formula 1 és az ehhez hasonló szórakoztató- és sportesemények környezetkárosító hatása szignifikáns.

Az aktivisták kiemelték, hogy az ilyen, a világ számos pontján megrendezésre kerülő, hatalmas nemzetközi stábot és speciális technikákat felvonultató, alapvetően szórakoztatási célokat szolgáló eseménysorozat ökológiai lábnyoma hatalmas méreteket ölt. Ezen felül maga az esemény személyes látogatása hazánkban (és a világ számos pontján) csak a társadalom egy rendkívül kis részére elérhető, és az ehhez kapcsolódó egyéb luxusszolgáltatások (pl. helitaxi, magángépek stb.) csak tovább növelik az amúgy is hatalmas üvegházhatású gázkibocsátást, amivel a rendezvénysorozat jár.

Extinction Rebellion forma1 demonstráció 2023 07 22 Alföldi Dániel István

Éppen ezért az aktivisták úgynevezett beüléssel, transzparensekkel üzentek a csapatoknak és a rajongóknak egyaránt.

“Felháborító az, hogy a magyar kormány milliárdokat fektet még hosszú évekig a Forma-1-es versenyekbe, miközben a klímaválság már most tömegek életét nehezíti meg. A kormányoknak le kell állítaniuk a fosszilisok támogatását, és a zöld, igazságos átmenetbe kell fektetniük.” – mondta a szervezet egyik aktivistája.

A magyar kormány elkötelezett a Forma-1-es versenyek rendezése iránt. Az eredetileg 2032-ig szóló pénzügyi megállapodást további öt évvel meghosszabbították, így még 2037-ig lehet Magyar Nagydíj a Hungaroringen. Ennek érdekében továbbá csak a pálya felújítására legalább 60-90 milliárd forintot költenek.

Az IPCC friss jelentése szerint ambiciózus lépéseket kell tenni a kibocsátások csökkentésére, hogy ne lépjük túl tartósan a 1,5 Celsius-fokos globális melegedést, mely katasztrofális következményekkel járna. Radikálisan csökkenteni kell a fosszilis energiahordozók használatát, és az eddigieknél sokkal több pénzt kell fektetni a környezetbarát és energiahatékony fejlesztésekbe, amelyek ráadásul az emberi életminőségnek is jót tesznek.

Nyitókép: Extinction Rebellion forma1 demonstráció 2023 07 22 Alföldi Dániel István

Nem csak a mogyoródi versenypálya környékén nagy a zaj és légszennyezés. A Budapest belső kerületeiben élő több tízezer ember életét keserítette meg az “utazó cirkusz” helikopteres személyszállító szolgáltatása. Szombaton és vasárnak 5-10 percenként folyamatosan húztak el a terület felett a környezetszennyező helikopterek. Valakiknek nyilván nagy biznisz, de a lakosságnak nagy szívás ez közpénzégető sportnak álcázott autóiparai reklámbohóckodás. (a szerk.)

 

Extinction Rebellion forma1 demonstráció 2023 07 22 Alföldi Dániel István

Az Extinction Rebellion (röviden XR, magyarul Kihalás Lázadás) egy nemzetközi mozgalom, amely erőszakmentes polgári engedetlenséggel kíván radikális változást elérni az ökológiai katasztrófa és az emberi faj kihalásának elkerülése érdekében. Az Extinction Rebellion 2018 májusában jött létre az Egyesült Királyságban, azóta csoportjai szerte a világon megjelentek. Magyarországon 2019 februárjában Budapesten jött létre.

Az Extinction Rebellion Magyarország azzal a céllal jött létre, hogy nyomást gyakoroljon a politikai és gazdasági döntéshozókra, amit alulról szerveződő, erőszakmentes közös cselekvésen keresztül akar elérni. Egy olyan jövőért küzd, ahol a természetre és a környezetre értékként tekintünk, amelyben nincs természeti és társadalmi kizsákmányolás, és amelyben az elnyomást felváltja az önrendelkezés és a részvételi demokrácia gyakorlata. A szervezet szerint változás csak a társadalmi igazságosságot szem előtt tartó cselekvés által érhető el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás