Hirdetés

Tételes listát készítettek a rendkívüli időjárási jelenségek és az élelmiszerárak közötti kapcsolatról az Oxfam szervezet kutatói, hogy azokat a politikusokat is meggyőzzék az éghajlatváltozás fenyegetéséről, akik nem hisznek benne és lekicsinyítik a veszélyét.

A következő klímacsúcs közeledtével az Oxfam is megkongatta a vészharangokat. Legújabb kutatásaik szerint az élelmiszerárak gyors növekedése súlyos következményekkel jár majd a szegényebb térségekben. A szervezet azért készítette el a dokumentumot, mivel több olyan politikai résztvevő is van a klímacsúcson, akik szkeptikusak az éghajlatváltozással kapcsolatban és szerintük az egy nagyon messze lévő, aprócska probléma. Az Oxfam épp ezért tételesen felsorolta azokat az extrém időjárási változásokat, amelyek közvetlenül felelősek voltak az élelmiszerárak emelkedéséért az utóbbi években. Az derült ki egyértelműen a kutatásaikból, hogy amilyen mértékben melegedik az éghajlat, úgy sokasodnak a problémák is.

„Manapság nyolc emberből egy éhesen hajtja le a fejét este. Vizsgálataink alapján azonban további 10-20 százalékkal emelkedik 2050-re azok száma, akik a klímaváltozás hatására éhesen alszanak majd el” – állítja a tanulmány.  A szerzők felsorolása között volt a 2012-es orosz szárazság, amely miatt a negyedére csökkent a learatott gabona mennyisége és a kenyér, valamint a gabona ára az egekbe szökött. Ennek hatására nagyon sok gazdálkodó került komoly nehézségbe. Ugyancsak tavaly az elmúlt ötven év legnagyobb szárazsága tombolt az Egyesült Államok közép-nyugati területein, így a kukoricatermés nagy része elpusztult és az árak 40 százalékkal emelkedtek. Három évvel korábban a Pakisztánt sújtó hatalmas áradások pusztítottak el 570 ezer hektárnyi gabonát és az élelmiszerraktárak csaknem nyolcvan százaléka semmisült meg a térségben.

Az Oxfam szerint a 2011-ben Kelet-Afrikában és az éhező Szomáliában pusztító szárazság is a klímaváltozás számlájára írható. A szervezet arra akarja felhívni a figyelmet, hogy különleges viharok, áradások, szárazságok a Föld bármely pontján kialakulhatnak, mivel a globális felmelegedés hatására kiszámíthatatlanná váltak a térségek. Tim Gore, az Oxfam egyik vezetője kiemelte: „Mi, egy olyan világot akarunk, ahol mindenkinek meg van a joga a megfizethető élelemre és nem engedhetjük, hogy a klímaváltozás kidobjon minket a bolygóról. A klímacsúcsra készülő politikusoktól kezdve a klímakutatókig, mindenkinek tudnia kell, hogy a forró Föld az egyben éhező Föld is. Épp ezért sürgős lépéseket kell tenniük, hogy mérsékeljék a káros anyag kibocsátásokat és még több forrást kell ahhoz biztosítani, hogy kiépítsünk egy fenntartható élelmiszer rendszert.”

Kapcsolódó anyagok:

Búzát és a kukoricát vetnek a csernobili zónában

Kína megveszi az ukrán termőföld 7 %-át

Duplázódik a Föld élelmiszerigénye 2050-ig

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás