Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

A március 28-án lezajlott túzokszámlálás keretében összesen 578 túzokot regisztráltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében. A számlálást a Túzok Life Program keretében, ugyanebben az időpontban bonyolították le Ausztria, Németország, Románia és Magyarország egyéb területein is.

Hazánkban immár 28 esztendeje, 1991 óta végeznek szinkronizált (egyidejű) túzokszámlálást, melyben elsősorban a nemzeti parkok szakemberei, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai és önkéntesei vesznek részt. A számlálásokat évente két alkalommal, januárban és március végén, vagy április elején végzik. A téli időszakban a madarak a repceföldeken koncentrálódnak, így sokkal könnyebb a számbavételük, mint tavasszal, amikor már szétszóródnak.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül három helyen él jelentősebb túzokállomány: a Dévaványai-Ecsegi pusztákon (ez a legnagyobb), a Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon. A túzokos szakemberek tehát a mostani számláláskor is ezt a három helyszínt keresték fel. Dévaványa térségében 480, a Kis-Sárréten 77, a Csanádi pusztákon pedig 21 példányt számoltak. Mivel a Kis-Sárrét ökológiai szempontból egységet képez a nagyszalontai élőhelyekkel, így az ott számolt 12 túzokot is meg kell említeni.
 
Az adatokból kiderül, hogy a Kis-Sárréten a korábbi évekhez viszonyítva jelentős állománynövekedés történt. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon szintén több volt most a túzok, mint 2018 tavaszán. Összességében a hazai túzokállomány mintegy 40 százaléka él a Körös-Maros Nemzeti Parkban és térségében.

túzok kakas kép: Kovács Sándor KNP

Az igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja (Dévaványa) idén is szervez szakvezetéses túrákat az április végéig tartó túzokdürgési időszakban. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon megfigyelhetik, sőt lencsevégre is kaphatják a dürgő túzokkakasokat. Szeretettel várják a természetbarátokat a május 4-én megrendezendő IV. Túzokfesztiválra is, melynek helyszínéül szintén a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szolgál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás