Hirdetés

Az egyszer már megítélt 289 millió dollár (81,7 milliárd forint) helyett belement volna egy 78 millió dolláros (22 milliárd forint) kártérítésbe az a rákos beteg, aki a génmanipulált vetőmagokat is gyártó Monsanto vegyipari céget tette felelőssé a betegségéért. A Monsanto új tulajdonosa, a Bayer ennek ellenére megint fellebbez az ügyben.

Ahogy augusztusban az index is beszámolt róla, a kétgyermekes, 46 éves DeWayne Johnson  limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és szerinte a betegséget a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Betegsége előtt Johnson kertészként dolgozott egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az iskolák kertjeit és a parkokat.

A kártérítés összege  211 millió dollárral lett kevesebb, de Johnson azt mondta a bíróságon, beérné ennyivel is, mert belefáradt a több éves jogi procedúrába. 2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Júniusban először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és az augusztusi tárgyaláson 289 millió dolláros kártérítést ítéltek meg Johnsonnak, de természetesen a Monsanto képviselői megtámadták az ítéletet. 

A index szerint a legfelsőbb bíróságon majdnem sikerült is megúszniuk a dolgot, végül a bírónő úgy döntött, hogy a cégnek fizetnie kell kártérítést, de csak 39 millió dollárt. Ezután Johnson ügyvédeinél pattogott a labda, ha elfogadják, akkor vége az ügynek, ha viszont nem, akkor a nagyon rossz egészségi állapotban lévő kertész küzdhet tovább a bíróságon. A Monsanto szerint nincs rá bizonyíték, hogy Johnson betegségét az általuk biztonságosnak tartott szer okozta, pedig a CNN szerint több 4000, a Johnsonéhoz hasonló eset lehet még az Egyesült Államokban.

A vietnami főváros egyik kórházában máig őrzik a Monsantó által gyártott Agent Orange miatt torzul fejlődött magzatokatA vietnami főváros egyik kórházában máig őrzik a Monsantó által gyártott Agent Orange miatt torzul fejlődött magzatokat
Hogy mit is érdemes tudni a hírhedt Monsanto vállalatról, azt az index eheti nagyképes cikkéből megtudhatja


Beszakadtak a Bayer-részvények a Monsanto rákügyétől

Beszakadtak a Bayer-részvények a Monsanto rákügyétől

Több mint 10 %-ot zuhantak a Bayer gyógyszergyár részvényei augusztus közepén az európai kereskedésben, miután a kaliforniai bíróság kimondta, hogy a német multinacionális cég által nemrég felvásárolt többek között génmódosított vetőmagokkal foglalkozó Monsantónak 289 millió dollárt kell fizetnie.
A cég nem figyelmeztette vásárlóit, hogy fő gyomirtó terméke rákot okozhat. Egy terméküket használó, ma már dolgozni képtelen, rákot kapott kertész, Dewayne Johnson perelte be a céget még 2016-ban. Azt nyilatkozta, nem gondolta volna, hogy megéri a per végét.  A bírósági eljárásban a bíró engedélyezte tudományos bizonyítékok bemutatását is, sőt, a cég belső levelezéséből kiderült: ők maguk is veszélyesnek ítélték a szert.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás