A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: humusz.hu

Egy friss kutatás felhívja a figyelmet a hulladék szektor kiemelkedő jelentőségére az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaság és az üvegházhatású gázok csökkentése terén. A kutatásról a Zero Waste France október 27-én Párizsban számolt be az ENSZ Klíma Konferenciája felvezetőjeként.

A kutatás a Zero Waste Europe megbízásából, a Zero Waste France és az ACR+ együttműködésével jött létre. A beszámoló szerint korábban lényegesen alábecsülték a hulladékmegelőzés és a hulladékgazdálkodási fejlesztések alapvető szerepét az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság kialakításában. Ennek oka részben az ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény szerint létrejött nemzeti nyilvántartások szerkezete. A riport továbbá beszámol a hulladékgazdálkodás valós hatásainak pontos vizsgálatáról az éghajlat-változás és a szén-dioxid kibocsátás tárgykörében. Kihangsúlyozza, hogy a hulladék hierarchia csúcsán álló tevékenységek – beleértve a hulladékmegelőzési kezdeményezéseket, újrahasználatot és újrahasznosítást – közvetlenül hozzájárulnak az éghajlat-változásért felelős kibocsátások csökkentéséhez.

A beszámolóból idézve: „A cél egy klímabarát stratégia, ahol az anyag és hulladék egy és ugyanaz, ahol az anyagok folyamatos körforgásban haladnak a gazdaságban, és ahol a települési hulladékkezelésbe kerülő maradék hulladék mennyisége minimalizálódik.”

1 tonna műanyag csomagolás újrahasznosítása 500 kg CO2 kibocsátás megtakarítását jelenti, ugyanakkor 1 tonnával kevesebb műanyag csomagolás előállítása 6-szor több kibocsátás elkerülését jelentené, azaz 3 tonna CO2 kibocsátás megelőzését.

A jelentés 11 kulcsfontosságú javaslatról számol be. Ezek között szerepel a hulladékos irányelvek újratervezése, amelyekben prioritást élveznek a hulladékhierarchia magasabb szintjein álló módszerek (hulladékmegelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás), valamint az éghajlati pénzügyi támogatások elosztásának azonnali újratervezése, amelyek jelenleg a hulladékból származó energiatermelést támogatják. Ezek a javaslatok erős hangsúlyt fektetnek a módszertani kérdések korrekciójára, amelyek egyelőre megakadályozzák a tagállamokat és az EU-t, hogy végrehajtsák azokat a hulladékos politikákat, amelyek valóban hatékonyak volnának az üvegházhatású gázok kibocsátásának kezelésében.

A jelentés kihangsúlyozza, hogy a szén-dioxid-mentes gazdaságban, amely szükséges a klímaváltozás legsúlyosabb hatásainak mérsékléséhez, az olyan technológiák, mint a hulladékégetés, kevésbé lesz vonzó lehetőség, és végül egyenesen akadályt fog jelenteni az alacsony szén-dioxid gazdaságú világban.

Mariel Vilella, a Zero Waste Europe Szervezet igazgatója szerint: „Túl rég óta hunyunk szemet a hulladékgazdálkodés éghajlatra gyakorolt hatásai felett. Most vált egyértelművé, hogy a hulladékmegelőzés, újrahasználat és újrahasznosítás megoldást jelentenének az éghajlatváltozásra, és azokat feltétlen integrálni kell egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságban. Mind EU-s, mind nemzetközi szinten eljött az idő, hogy átcsoportosításra kerüljenek az éghajlati pénzügyi támogatások; előtérbe kerüljenek a klíma-barát megoldások, és a hulladékégetés a múlté váljon. Ez utóbbi egyébiránt közvetlenül hozzájárul a klímaváltozáshoz, és világszerte ellehetetleníti az újrahasznosítók megélhetését.”

Delphine Lévi Alvarès a Zero Waste France képviselője nyilatkozata: „Azzal, hogy Franciaország megrendezi a decemberi COP21 konferenciát, egy remek lehetőség nyílik rá, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét a hulladékgazdálkodás klímaváltozásra tett valós hatásaira, valamint hogy megállapítsuk azokat a határértékeket, amelyeket a francia kormány által támogatott Nulla Hulladék stratégiába kell illeszteni a klímaváltozás mérséklésének érdekében.”

Françoise Bonnet, az ACR+ főtitkára szerint: „Hatékonyság és a jól felépített hulladékgazdálkodás fontos pillérei az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságnak. Ez mégiscsak a jéghegy csúcsa. Emellett alkalmazni kell az erőforrás-hatékonysági és az életciklus szemléletet, hogy jóval látványosabb eredményeket érjünk el.
A teljes tanulmány angol nyelven itt érhető el.

Fordította: Buláth Janka

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás