Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az éghajlatváltozás érzékelhető módon csökkenti a tengeri teknősök hím egyedeinek számát. A nagy meleg miatt nem születnek hím teknősök, és ez komoly bajt jelezhet.
Azt eddig is tudtuk, hogy a klímaváltozás az állatvilágra is hatással van, hiszen többször is előfordult már, hogy az egyes fajok példányai a meleg miatt olyan helyre vándoroltak, ahol hűvösebb van. Így azonban szokatlanul messzire kerültek a megszokott életterüktől.

Floridában ennél is aggasztóbb a helyzet: úgy tűnik, jó ideje sokkal kevesebb hím tengeri teknős születik.

A jelenségről a Business Insider számolt be részletesen, állatmentőktől kapott adatok alapján. Ők azt állítják, hogy az elmúlt négy évben Floridában kikelt teknősök mindegyike nőstény volt. Szerintük ennek a felmelegedett partokhoz, illetve konkrétan a homokhoz lesz köze: minél melegebbé válik ugyanis a homok, annál jobban melegednek a lerakott tojások is. Így pedig nagyobb esély van rá, hogy a kikelő példány nőstény lesz.

Egyes kutatók szerint a jelenség világszerte érzékelhető, és az egyes populációkat vizsgálva már most is kimutatható egy bizonyos aránytalanság a nemek között.
Abban ugyanakkor nincs egyetértés, hogy ez hosszú távon milyen hatással lehet a teknősökre. David Owens, a College of Charleston biológusa szerint, ha a tendencia a következő években, évtizedekben sem változik, akkor felmerülhet a veszélye, hogy a hímek egyszerűen elfogynak. Ez végeredményben a genetikai sokféleség rendkívül alacsony szintjéhez vezethet. Erről már Melissa Rosales Rodriguez, egy Miamiban található állatkórház gondozója beszélt.

tojásból kikelő teknős kép: Roger Le Guen Biosphoto via AFP

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás okozta hevesebb viharok miatt sok tojásban keletkezik kár, ami szintén új jelenségnek számít. Az emelkedő tengerszint is probléma, mivel így a teknősöknek új helyet kell keresniük, ami egyáltalán nem egyszerű.

Nyitókép: frissen kikelt tengeri teknős első útja az óceán felé.  Aceh tartomány Indonézia forrás: Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás