Hirdetés

Végre kötelezővé tennék az italcsomagolások visszaváltását itthon – derül ki a kormány Parlamentnek november 24-én éjjel benyújtott törvényjavaslata alapján. A lépést üdvözli a Greenpeace, de felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában nem elég a visszaváltás lehetővé tétele, a kötelező újrahasználatot, újratöltést is elő kell írni, mert valódi megoldást ez jelent a pazarló és környezetszennyező eldobható kultúrával szemben.

Az italcsomagolásokat a magyar lakosság túlnyomó többsége is visszaválthatóvá és újratölthetővé tenné – derül ki a zöld szervezet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Greenpeace azt várja a kormánytól és az Országgyűléstől: jogszabályokban garantálják, hogy a visszaváltott italcsomagolások újrahasznosításra kerülnek és az italcsomagolások egy részének újratöltése kötelező lesz.

A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet a Greenpeace Magyarország megbízásából 1000 fős, személyes reprezentatív közvélemény-kutatást készített 2020. november 2-12. között. A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatóak legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével. Még ennél is több ember, a válaszadók 86 százaléka ért egyet azzal, hogy legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások legalább 70 százaléka legyen visszaváltható és újratölthető Magyarországon.

November 24-én éjjel a kormány Parlamentnek benyújtott törvényjavaslata ebbe az irányba halad, ugyanakkor a Greenpeace szerint nem elég ambiciózus. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél sürgősebb intézkedésekre van szükség.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, egy ezt követő kormányrendelet határozza majd meg azoknak a csomagolóanyagoknak a körét, amelyekre a várhatóan 2023. július 1-től életbe lépő kötelező visszaváltási díjas rendszer vonatkozna. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnák elő.

A Greenpeace felhívja a figyelmet arra, hogy a megszülető jogszabályoknak a begyűjtés mellett garantálniuk kell a csomagolások teljeskörű újrahasznosítását is. A környezetvédők szerint cél kell legyen, hogy legkésőbb 2024-re minden eldobható italcsomagolást újrahasznosítanak Magyarországon. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, már 2022. január 1-től be kell vezetni a visszaváltási rendszert és jogszabályban kell előírni az egyszer használatos PET-palackok, alumínium dobozok, italoskarton-dobozok és üvegpalackok begyűjtését és újrahasznosítását. A törvénytervezetből továbbá hiányzik az újratöltés, újrahasználat előírása, pedig valójában ezzel lehet véget vetni a természetet pusztító, erőforrásokat pazarló egyszer használatos kultúrának.

„Az iparági közlések alapján a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumínium dobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben – újrahasznosítás helyett. Üveg esetén is elkeserítően rossz az újrahasznosítási arány. Amíg nem lép életbe érdemi szabályozás, minden egyes nappal csak növekednek a hulladékhegyek. Itthon csak PET-palackból évi több mint 1 milliárd kerül a szemétbe hasznosulás nélkül. A PET-palackok pedig tovább aprózódnak mikroműanyaggá, a szemcsék bekerülnek a folyóinkba és az emberi szervezetbe is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

A Greenpeace greenpeace.hu/stopPET címen aláírásgyűjtést kezdeményezett az italcsomagolások újrahasznosítása és újrahasználata, újratöltése érdekében, amelyhez már több mint 22 000 ember csatlakozott. A környezetvédő szervezet továbbá kampányt indított a tartós, újratölthető italcsomagolások és a többször használatos termékek népszerűsítéséért is a greenpeace.hu/muanyagmentes oldalon.

A Greenpeace Magyarország azt várja az Országgyűléstől és a Kormánytól, hogy a megszülető jogszabályok megalkotása során 

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljeskörű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

A fenti módosításokkal elfogadott jogszabályok a visszaváltás és az újrahasznosítás mellett az újratöltés, újrahasználat előírásával véget tudnának vetni az egyszer használatos italcsomagolások által okozott környezetszennyezésnek és erőforrás-pazarlásnak. Egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk, míg előállításukhoz értékes nyersanyag, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolaj szükséges.



November 24-én éjjel a kormány a Parlamentnek benyújtott egy másik  törvényjavaslatot is

Azt eddig is tudtuk, hogy megbukott a rezsicsökkentett, államosított hulladékgazdálkodási rendszer. Ennek beismeréseként a kukaholdingos közpénzszivattyú helyére jön a Hulladékgazdálkodási Hatóság. Az önkormányzatok helyett az állam megbíz koncesszióban cégeket. Kíváncsian várjuk, hogy melyik ismert NER barát kaszál ezen is.

“Egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról” címmel nyújtott be törvénymódosító javaslatcsomagot a parlamentnek Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes november 24-én éjjel. A tervezett szemétbiznisz részletei >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás