A rovat kizárólagos támogatója

A jogszabályok száma olyan ütemben növekszik, hogy szinte lehetetlen követni és betartani őket – panaszkodnak a honi vállalatok. Bár világszerte – így Magyarországon is – számos törvény és más szabályozás születik a környezetvédelem területén, ezek gyakorlatba való átültetése nem valósul meg hatékonyan. A szabályok pedig önmagukban sajnos nem javítanak a környezet állapotán.

A globális éghajlatváltozás tünetei ma már nemcsak a klímakutatók elemzéseiben, de a hétköznapok valóságában is megjelennek, hatásait pedig nap mint nap tapasztaljuk. A kormányok és a különböző nemzetközi szervezetek ezért jogi lépésekkel igyekeznek a vállalatokat és a fogyasztókat környezettudatosabb magatartásra sarkallni. A szabályok tiszteletben tartása azonban sokszor –uniós szinten is – komoly nehézségeket okoz, hiszen a vállalkozásoknak ezres nagyságrendű törvényi előírásnak kell megfelelniük. Pedig ezek betartása nem csak a lehetséges büntetések miatt fontos: egyre több szektorban erősödik a nyomás a fogyasztói oldalról és a helyi közösségek irányából, így már az üzleti érdekkel sem ellentétes a zöld szemlélet.

Az ENSZ egy közelmúltban elvégzett nemzetközi kutatása szerint négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium stb.) helyettesíti az önálló tárcát. Nemcsak az Európai Unió tagállamai közül egyetlen Magyarország ezen a listán, de kontinensünkön sincs még egy olyan ország, ahol a környezetvédelem ügye csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez.

Ennek következménye lehet, hogy bár világszerte – így Magyarországon is – számos törvény és más szabályozás születik a környezetvédelem területén, ezek gyakorlatba való átültetése nem valósul meg hatékonyan. A szabályok pedig önmagukban sajnos nem javítanak a környezet állapotán.

Ez persze nem csökkenti a hatékony környezetvédelmi szabályozás jelentőségét. Elég csupán arra gondolni, hogy a környezetvédelmi előírásoknak nem megfelelően, a törvények megkerülésével, a szabályozástól eltérően indított fejlesztések milyen beláthatatlan következményekkel járhatnak. Az előírások betartása fenntartja a gazdasági és a társadalmi fejlődést, biztosítja az emberi jogokat és segít megőrizni a békét, hiszen ezzel megelőzhetővé válnak a konfliktusok. Emellett a környezetvédelmi törvények – legalábbis, ha betartják őket – segítenek megóvni az egészségünket, és biztosítják a hozzáférést a természetes forrásokhoz.

Mindez azért is fontos, mert egy Európai Bizottság által készíttetett tanulmány szerint évente körülbelül 55 milliárd euró költséget és elmaradt hasznot jelent az Európai Unió számára, hogy a kitűzött környezetvédelmi célok nem valósulnak meg.


Vajon a tizedik éve folyamatosan hatalmon lévő Orbán-kormány környezetpolitikája mennyire alkalmas a globális ökológiai válság hatásainak mérséklésére, az alkalmazkodás elősegítésére, a fenntartható életmód terjesztésére és a természeti értékek megőrzésére?
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás